Quantcast
Πυξίδα για την τρίτη αξιολόγηση το Eurogroup του Ταλίν - enikonomia.gr
share

Πυξίδα για την τρίτη αξιολόγηση το Eurogroup του Ταλίν

δημοσιεύτηκε:

Καθυστερήσεις στις συντάξεις, στις αλλαγές στο δημόσιο, στα «κόκκινα» δάνεια, στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και η υπόθεση Γεωργίου θα βρίσκονται στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στο Ταλίν της Εσθονίας.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει να αντιμετωπίσει τόσο τους ομολόγους του υπουργούς της ζώνης του Ευρώ όσο και τους ίδιους τους επικεφαλής των θεσμών που θα είναι παρόντες για έναν απολογισμό δράσης της ελληνικής πλευράς από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Όπως είναι φυσικό η συζήτηση θα γίνει με βάση την ενημέρωση που θα υπάρχει από τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται από την Δευτέρα στην Αθήνα και ξεσκονίζουν όλα τα μεγάλα θέματα που έχουν καθυστερήσει από την δεύτερη αξιολόγηση και φυσικά το δημοσιονομικό σε ότι αφορά το κλείσιμο του 2017 και την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2018.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών που έχουν εγκατασταθεί από την Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο, εξετάζουν την αρνητική απόκλιση που κατέγραψαν τα έσοδα τον Ιούλιο . Ζητούν συνεχώς στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υστέρηση των 700 εκ ευρώ οφείλεται σε συγκυριακές συνθήκες και ότι το υπόλοιπο του χρόνου η ροή των εσόδων θα κυλήσει ομαλά.

Ζήτησαν επίσης να μάθουν και για την πορεία της ανασκόπησης δαπανών (spending review) η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου με στόχο την αναστοχοθέτηση δαπανών ύψους 300 εκ ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την κοινωνική πρόνοια.

Ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο που έχει ανοίξει είναι οι οφειλές του δημοσίου Συγκεκριμένα εξετάζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των καθυστερούμενων φόρων τα οποία ξεπερνούν τα 7 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνοκράτες των θεσμών δεν εξετάζουν το ύψος των οφειλών όσο το ρυθμό δημιουργίας νέων χρεών από το δημόσιο προς τους ιδιώτες που φτάνει περίπου τα 300 εκ ευρώ το μήνα και αναζητούν τις αιτίες.

¨Όπως έγινε γνωστό το αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο έχει επισκεφθεί ήδη της τράπεζα της Ελλάδας και τις επόμενες μέρες θα επισκεφθούν και τις τέσσερεις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες Εκεί αναζητούν την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων αλλά και την γενικότερη οικονομική πορεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως αναμένονταν οι πιο επιθετικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητώντας ανασκόπηση του συνόλου των χορηγήσεων παλιών και νέων αλλά και την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα κόκκινα δάνεια που ρυθμίστηκαν από τα μέσα του 2016.

Το κοινωνικό πακέτο που περιλαμβάνει την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και τον επανυπολογισμό των συντάξεων έχει δείξει προβλήματα και καθυστερήσεις . Το ίδιο και η σύσταση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων . Όλα αυτά αποτελούν θέματα της δεύτερης αξιολόγησης που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μείνει πίσω.

Και το «θέμα Γεωργίου»

Εκτός όμως από τα θέματα της αξιολόγησης θέμα για άλλη μια φορά θα αποτελέσει και η τελευταία καταδίκη του τέως επικεφαλή της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος.

Στο θέμα αυτό ο έλληνας υπουργός θα επαναλάβει άλλη μια φορά ότι η καταδίκη αφορά την διαχείριση του κ. Γεωργία στην θέση του ως επικεφαλή της Στατιστικής Αρχής και σε καμία περίπτωση την ανεξαρτησία της ίδιας της αρχής ή την ποιότητα και την αρτιότητα των στατιστικών στοιχείων.

Επίσης θα αναγκαστεί να επαναλάβει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ποτέ δεν αμφισβήτησε την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων πάνω στα οποία στηρίχθηκαν στα τρία προγράμματα προσαρμογής που εφάρμοσε και συνεχίσει να εφαρμόζει η Ελλάδα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.