Quantcast
Ρ. Αντωνοπούλου: Οι τρεις βασικοί άξονες για την αντιμετώπιση της ανεργίας - enikonomia.gr
share

Ρ. Αντωνοπούλου: Οι τρεις βασικοί άξονες για την αντιμετώπιση της ανεργίας

δημοσιεύτηκε:

Η σύζευξη οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, οι επενδύσεις και η συντονισμένη, σταδιακή αύξηση των μισθών εντός της ΕΕ καθώς  και ο επαναπροσδιορισμός των πολιτικών απασχόλησης θα πρέπει να είναι οι τρεις βασικοί άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της ανεργίας, υποστήριξε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά την ομιλία της  σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα της ευρωπαϊκής αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κύρια θεματική της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, στις 13-15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες,  ήταν κατά πόσο είναι εφικτή η πλήρης απασχόληση και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη σημερινή Ευρώπη.

Η κ. Αντωνοπούλου στην εισήγηση της ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να αποσκοπεί στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, αλλιώς, όπως είπε, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για ανάπτυξη. «Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όχι μόνο οδηγούν στη φτώχεια ένα σημαντικό τμήμα των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή», συμπλήρωσε η υπουργός.

Η ελληνίδα υπουργός επανέλαβε την πρόταση της για συντεταγμένη και συντονισμένη αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων διότι, όπως εξήγησε, η άνοδος των μισθών θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη και θα οδηγήσει σε αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, εφόσον το 50 % των εμπορικών συναλλαγών της Ευρώπης πραγματοποιείται εντός της ΕΕ. «Εκ πρώτης όψεως, η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων καθιστά πιο ανταγωνιστική την  οικονομία, όμως αν δεν σταθμίζονται παράλληλα οι επιπτώσεις της στη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών, τότε η οικονομία ουσιαστικά καθηλώνεται», σημείωσε η κ. Αντωνοπούλου. «Δεν πρέπει να υποβαθμίζεται το γεγονός ότι η διόγκωση της ανεργίας οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης», κατέληξε η υπουργός.

Σε ότι αφορά στις πολιτικές απασχόλησης,  η υπουργός επεσήμανε πως απαιτείται επανασχεδιασμός των δράσεων, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανέργων κάθε κράτους μέλους,  αφού το πρόβλημα της  ανεργίας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Κατά την παραμονή της στις Βρυξέλλες η κ. Αντωνοπούλου συναντήθηκε με την επικεφαλής της ομάδας της ευρωπαϊκής αριστεράς Gabbi Zimmer, τις ευρωβουλευτές των πρασίνων Terry Reintke και Ska Keller, καθώς και με τη Διευθύντρια του τμήματος Κοινωνικής Προστασίας της ILO, Isabel Ortiz

Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν και η συνάντηση της ελληνίδας υπουργού με  

με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό, και συγκεκριμένα με τον τμηματάρχη, αρμόδιο για την Ελλάδα, Filip Busz και τους κ.κ Κωστή Γιάκα, Στέφανο Γεροντή, Έφη Αναστασίου, στελέχη του ίδιου τμήματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την υποστήριξή των ανέργων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και αντιμετωπίστηκε θετικά, από τους αξιωματούχους της Επιτροπής, ο νέος σχεδιασμός των προγραμμάτων απασχόλησης που θα υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.