Quantcast
ΡΑΕ: Χαμηλότερες από τις χρηματιστηριακές, οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

ΡΑΕ: Χαμηλότερες από τις χρηματιστηριακές, οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικά χαμηλότερες ήταν οι τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας(ΡΑΕ).

Αναλυτικά, η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν 37,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο, 54,6 ευρώ τον Οκτώβριο , 70,3 ευρώ τον Νοέμβριο, 65,3 ευρώ τον Δεκέμβριο και 98,3 ευρώ τον Ιανουάριο.

Την ίδια περίοδο οι τιμές στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια από τα επίπεδα κάτω από τα 10 Euro/MWh φυσικού αερίου στο τέλος του 2020, αυξήθηκαν στα 100 Euro/MWh μετά το φθινόπωρο του 2021 και έφθασαν τα 145 Euro/MWh στο τέλος του 2021.

Οι εμπορικές συμφωνίες

Οι εμπορικές συμφωνίες που επέτρεψαν τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών, όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς, ήταν η βάση στην οποία στηρίζεται η χορήγηση εκπτώσεων από την πλευρά της ΔΕΠΑ εμπορίας στους πελάτες της. Οι εκπτώσεις αυτές – πέρα από τις κυβερνητικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια διαμορφώθηκαν σε 16% επί της χονδρικής τιμής για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο (εκτιμάται σε 11 και 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντίστοιχα) και 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.