Quantcast
ΡΑΕ: Μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού τον χειμώνα - enikonomia.gr
share

ΡΑΕ: Μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού τον χειμώνα

δημοσιεύτηκε:

Πακέτο μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας τον προσεχή χειμώνα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Νίκος Μπουλαξής, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Οι συνθήκες λειτουργίας του συστήματος προβλέπεται να είναι οριακές καθώς τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γειτονικές χώρες.

Έτσι, οι δυνατότητες εισαγωγών θα είναι περιορισμένες, ενώ δεν θα είναι έτοιμη η τρίτη δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, που αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2018.

Για τους λόγους αυτούς, ύστερα από τη μελέτη 20 διαφορετικών σεναρίων για την εξέλιξη της προσφοράς και ζήτησης ενέργειας, η ΡΑΕ προχωρά στις εξης κινήσεις:

1. Ενεργοποίηση της λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο (ντίζελ) για πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 1980 μεγαβάτ, έναντι τριών μονάδων πέρυσι.

2. Μίσθωση πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα παραμείνει στη Ρεβυθούσα κατά το κρίσιμο δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου οπότε λόγω ψύχους ανα αναμένονται αυξημένα φορτία. Το αέριο αυτό θα είναι διαθέσιμο για την τροφοδοσία έξι μονάδων φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 2420 μεγαβάτ. Το κόστος θα καλυφθεί από το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού.

3. Διασφάλιση της διαθεσιμότητας του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή να μην βρίσκεται καμία σε καθεστώς συντήρησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουλαξής με τα μέτρα αυτά επιδιώκεται σημαντική μείωση του κόστους αντιμετώπισης τυχόν ενεργειακής κρίσης, το οποίο πέρυσι έφθασε στα 30 εκατ. ευρώ.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.