Quantcast
Ρέγκλινγκ: Μέχρι τέλος του έτους το πρώτο βήμα για την ελάφρυνση του χρέους - enikonomia.gr
share

Ρέγκλινγκ: Μέχρι τέλος του έτους το πρώτο βήμα για την ελάφρυνση του χρέους

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη παρέμβαση στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΕSΜ, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η παρέμβαση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και με βάση την εντολή που έχει λάβει ο ΕSΜ απο το Eurogroup, και τα οποία στοχεύουν σε μείωση του επιτοκιακού ρίσκου, σε επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και γενικότερα σε εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών για την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Αθήνα θα συνεχίσει σθεναρά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων,επισημαίνει σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική.
Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναγοράς των δανείων του ΔΝΤ από τον ESΜ, φέτος.

Σε σχέση με την κόντρα των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι «ορισμένες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΕSΜ, έγκειται στο γεγονός ότι εμείς είμαστε ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ΕSΜ μοιράζεται αυτή την άποψη των Ευρωπαϊκών θεσμών και θα γνωρίζουμε καλύτερα μέχρι το τέλος του έτους εάν αυτό είναι σωστό ή όχι.

Ο επικεφαλής του ESM, στην ερώτηση για το πότε θα γίνει ορατός ο αντίκτυπος των μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία, υπενθυμίζει τις προβλέψεις των θεσμών για ισχυρή ανάπτυξη το 2017 και το 2018 ενώ επισημαίνει ότι είναι πιθανόν να να υπάρξουν και θετικές εκπλήξεις. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων, η οικονομία θα γίνει πιο αποτελεσματική, περισσότερο παραγωγική και αυτό θα βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης και τις προοπτικές στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζει.

Τονίζει ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα, «αν και ίσως να μην είναι όλοι οι υπουργοί το ίδιο δεσμευμένοι.
Η έννοια της ιδιοκτησίας είναι πολύ σημαντική».

Οι αποφάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν και αυτό απαιτεί ιδιοκτησία. Η ιδιοκτησία και η υλοποίηση θα καθορίσουν τις προοπτικές της οικονομίας στο μέλλον. Οσο καλύτερα λειτουργεί, τόσο καλύτερες οι προοπτικές, επισημαίνει.

Σε σχέση με το πλεόνασμα, επαναλαμβάνει ότι από πλευράς ESM δεν θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει ο στόχος του 3,5%. «Η συμφωνία λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φθάσει στο 3,5% το 2018 και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό σημαίνει επίσης και κάποιο χρονικό διάστημα μετά το 2018. Δεν συμφωνήθηκε ακριβώς για πόσο χρονικό διάστημα, όμως δεν πιστεύω ότι θα είναι μόνο για ένα χρόνο. Ενδεχομένως να μην είναι αυτό που συμφωνήθηκε το περυσινό καλοκαίρι», δηλώνει

Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα

Ο επικεφαλής του ESM υπογραμμίζει ότι στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα έχουν γίνει ήδη πολλά στην αρχή. «Τα εμπροσθοβαρή μέτρα ήταν αξιοσημείωτα και δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, κάτι που είναι πολύ θετικό. Καταλαβαίνω ότι κάποια από τα μέτρα, που εκκρεμούν, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, είναι δύσκολα και πολύ ευαίσθητα, αλλά έχουν εφαρμοστεί και άλλες ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν, όπως αυτή του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος.», τονίζει.

Επισημαίνει δε ότι είναι καλύτερο να μειώνεις τις δαπάνες παρά να αυξάνεις τους φόρους. «Για την οικονομική ανάπτυξη είναι καλύτερο να πετυχαίνεις το στόχο σου για την προσαρμογή του προϋπολογισμού περισσότερο με περικοπές δαπανών, παρά με αυξήσεις φόρων. Η εμπειρία ωστόσο μας λέει ότι βραχυπρόθεσμα είναι πιο εύκολο να αυξήσεις φόρους από το να μειώσεις τις δαπάνες».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.