Quantcast
Reuters: Ευέλικτη πολιτική από την Ε.Ε. στις τραπεζικές διασώσεις - enikonomia.gr
share

Reuters: Ευέλικτη πολιτική από την Ε.Ε. στις τραπεζικές διασώσεις

δημοσιεύτηκε:

Οι κανόνες της Ε.Ε. για την προστασία των φορολογουμένων από την ανάγκη διάσωσης προβληματικών τραπεζών θα εφαρμοστεί με ευελιξία λόγω των ευρύτερων οικονομικών επιπτώσεων, όπως δείχνει και η συμφωνία με την Ελλάδα, δηλώνουν στο Reuters αναλυτές και δικηγόροι.

Αυτή η ευελιξία σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εγγύηση ότι δεν θα χρειαστεί να ξανασώσουν προβληματικές τράπεζες, τονίζει το πρακτορείο.

Στην ελληνική διάσωση θα υπάρξει bail in των ομολογιούχων, αλλά οι καταθέτες θα προστατευθούν για να αποφευχθεί ένα περαιτέρω πλήγμα στην ελληνική οικονομία.

Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί την “επιλεκτική” εφαρμογή των νέων κανόνων της Ε.Ε. που υιοθετούνται από τον Ιανουάριο, στους οποίους αναφέρεται ότι όλοι, από τους μετόχους και τους πιστωτές έως τους ανασφάλιστους καταθέτες, εμπλέκονται στη διάσωση μιας τράπεζας, προτού εισέλθει δημόσιο χρήμα.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ακόμη και με τους νέους κανόνες, την οδηγία BRRD, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επέλεξαν να εξαιρέσουν τους Έλληνες  καταθέτες.

Ο Nicolas Veron του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες θεωρεί ότι τα μαθήματα από την εμπειρία του bail in των καταθετών στην Κύπρο οδήγησαν στην εξαίρεση των καταθετών στην Ελλάδα, κάτι που δίνει και μια γεύση για τη διαχείριση αντίστοιχων προβλημάτων στο μέλλον. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.