Quantcast
Reuters: Λεφτά θα λάβουν οι τράπεζες μόνο μετά την ολοκλήρωση των stress tests - enikonomia.gr
share

Reuters: Λεφτά θα λάβουν οι τράπεζες μόνο μετά την ολοκλήρωση των stress tests

δημοσιεύτηκε:

Τα πρώτα κεφάλαια για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών θα τοποθετηθούν σε έναν ειδικό λογαριασμό και όχι στους ισολογισμούς, ενώ θα λάβουν νέα κεφάλαια μόνο μετά από την ολοκλήρωση των stress tests μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ένα αρχικό ποσό 10 δισ. ευρώ θα καταστεί διαθέσιμο “άμεσα” για να ενισχύσει την αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών, δηλώνουν οι πηγές, ενώ οι αρχές διεξάγουν μια λεπτομερή αξιολόγηση της ποιότητας των assets, η οποία αναμένεται διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει επίσης να υποβάλλουν βιώσιμα business plans στις ευρωπαϊκές αρχές προτού εκταμιευτούν νέα κεφάλαια και θα λάβει κεφάλαια μόνο από τον ειδικό λογαριασμό, ο οποίος θα ελέγχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, μόλις οι αρχές εξυγίανσης εγκρίνουν τα σχέδια, αναφέρουν οι πηγές του Reuters.

Άλλα 15 δισ. ευρώ θα καταστούν διαθέσιμα πριν από το τέλος του χρόνου, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

“Όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα έχει μια μεγάλη επίδραση για την οικονομία”, ανέφερε μία από τις πηγές. “Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 40 δισ. ευρώ κάτω από το στρώμα στην πραγματική οικονομία και αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να επιστρέψουν πολύ, πολύ γρήγορα”.

Επίσης, οι πηγές πρόσθεσαν πως οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν εγκαταλείψει την ιδέα του bail-in των καταθετών ή άλλων πιστωτών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.