Quantcast
Reuters: Οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα είναι μικρές - enikonomia.gr
share

Reuters: Οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα είναι μικρές

δημοσιεύτηκε:

Οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μπορεί να αρχίσουν το νωρίτερο σε ένα μήνα, αλλά θα είναι πολύ μικρές για να μειώσουν αρκετά το κόστος δανεισμού, ώστε η Αθήνα να επανέλθει σύντομα στις αγορές, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας πριν από τις 20 Αυγούστου, αλλά η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης μπορεί να συνεχίσει να απέχει από την αγορά των ελληνικών ομολόγων, μέχρι να θεωρήσει ότι η συμφωνία εφαρμόζεται αξιόπιστα.
Ακόμη και ευκαιριακοί επενδυτές, οι οποίοι έβγαλαν κέρδη από την αγορά ελληνικού χρέους πέρυσι και την άμεση πώλησή του εκ νέου, θεωρούν ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ δεν θα τους ενθαρρύνει να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από μήνες πολιτικής και οικονομικής αναστάτωσης στη χώρα.
Αυτό το σχέδιο, όπου οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα για να τα πωλήσουν στη συνέχεια στην ΕΚΤ, έχει ωθήσει φέτος κοντά σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ το κόστος δανεισμού σχεδόν σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Παρά την προοπτική των αγορών από την ΕΚΤ, η απόδοση των 2ετών ελληνικών ομολόγων κυμαίνεται σήμερα πάνω από 25%, πέντε φορές επάνω από την απόδοση με την οποία εκδόθηκαν πέρυσι.
Ο λόγος που το QE της ΕΚΤ θα έχει μικρότερη επίδραση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων απ’ ότι αλλού είναι ότι η κεντρική τράπεζα έχει ήδη ένα σημαντικό ποσοστό τους στο χαρτοφυλάκιο της, που το αγόρασε το 2011. Στο τέλος του 2014, η ΕΚΤ κατείχε σχεδόν 20 δις. ευρώ ελληνικών ομολόγων. Αν αφαιρεθούν τα ομόλογα που εξόφλησε η Ελλάδα τη Δευτέρα και αυτά που θα εξοφλήσει στις 20 Αυγούστου, το ποσό που θα απομείνει στην ΕΚΤ θα φθάνει σχεδόν τα 13 δις. ευρώ.
Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους του νέου προγράμματος, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει τα ομόλογά της, αλλά οι αγορές της θα πρέπει πιθανόν να σταματήσουν μόλις αγοράσει περίπου 2-3 δις. ευρώ. Η ΕΚΤ περιορίζει τις αγορές της στο ένα τρίτο των κυκλοφορούντων ομολόγων μίας χώρας.
Σύμφωνα με τη Societe Generale, τα επιλέξιμα ελληνικά ομόλογα θα ανέρχονται σε 47 δις. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, οπότε το όριο για τις αγορές της ΕΚΤ θα είναι τα 15,7 δις. ευρώ. Μόλις αυτό το όριο έχει προσεγγισθεί, τότε η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει και πάλι ελληνικό χρέος, όταν λήξει η επόμενη σειρά των ελληνικών ομολόγων της, κάτι που θα γίνει τον Απρίλιο του 2016. Επιπλέον 2,3 δις. ευρώ ομόλογα της ΕΚΤ θα λήξουν τον επόμενο Ιούλιο, που είναι και η τελευταία λήξη πριν τη λήξη του QE τον Σεπτέμβριο του 2016.

 

Πηγή: Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.