Quantcast
Reuters: Στο 80% η πιθανότητα αύξησης του QE της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο - enikonomia.gr
share

Reuters: Στο 80% η πιθανότητα αύξησης του QE της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Σχεδόν βέβαιο θεωρούν τώρα οικονομολόγοι, που ρωτήθηκαν από το Reuters, ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει την νομισματική πολιτική της τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας ή επεκτείνοντας το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και μειώνοντας περαιτέρω το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έστειλε την περασμένη εβδομάδα το μήνυμα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναλάβει δράση, εάν χρειασθεί, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί προς τον στόχο της (κοντά στο 2%) από -0,1% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Τα λόγια του Ντράγκι εδραίωσαν τις προσδοκίες. Οι απόψεις 60 σχεδόν οικονομολόγων, που ρωτήθηκαν μετά τις δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη, δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα σχεδόν 80% να χαλαρώσει η ΕΚΤ τη νομισματική πολιτική της στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.

«Μία επιμήκυνση μόνο (του προγράμματος αγορών μετά τον Σεπτέμβριο του 2016) θα αποτελούσε απογοήτευση και θα είχε μικρή άμεση επίπτωση στις νομισματικές συνθήκες», δήλωσε οικονομολόγος της BNP Paribas στο Λονδίνο, προσθέτοντας: «Αναμένουμε μία αύξηση των μηνιαίων αγορών, επιπλέον της επιμήκυνσης. Η πιθανότητα ενός πακέτου μέτρων, περιλαμβανομένης ενός χαμηλότερου επιτοκίου καταθέσεων, έχει αυξηθεί σαφώς με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου».

Η πλειονότητα των οικονομολόγων απάντησε, επίσης, ότι η ΕΚΤ θα μείωνε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,30% από -0,20%, με παράλληλη αύξηση του ποσού των μηνιαίων αγορών ομολόγων και χρονική επέκταση της διάρκειας τους προγράμματος.

Η μέση εκτίμηση είναι ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές τίτλων στα 75 δις. ευρώ από 60 δις. ευρώ σήμερα. «Η απόφαση μπορεί επίσης να εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Fed. Εάν η Fed σηματοδοτήσει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και συνεπώς μειωθεί η ισοτιμία του ευρώ, μία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων θα θεωρηθεί αχρείαστη από την ΕΚΤ», ανέφερε στέλεχος τράπεζας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.