Quantcast
Ρεύμα: Τι εξετάζεται για την ρήτρα αναπροσαρμογής - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Τι εξετάζεται για την ρήτρα αναπροσαρμογής

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται πως βρίσκεται η παράταση του πλαφόν στη χονδρεμπορική, αλλά και της αναστολής των ρητρών αναπροσαρμογής στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πάντως δεν αποκλείεται τα παραπάνω να παραταθούν μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο  του 2023 ενδεχομένως και μέχρι και την Άνοιξη του 2024. Διευκρινίζεται δε πως για να δοθεί αυτή παράταση θα πρέπει να είναι σύμφωνη σε αυτό και η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή.

Σημειώνεται δε πως η απόφαση για τυχόν παράταση της απόσυρσης της ρήτρας θα πρέπει να «συγχρονίζεται» με την απόφαση για χρονική επέκταση και του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων καθώς το μοντέλο της ρήτρας προσαρμογής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα.Και αυτό είναι κάτι που επίσης εξετάζεται από το αρμόδιο υπουργείο.

Τι ισχύει τώρα

Υπενθυμίζεται πως η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα αναστέλλεται μέχρι και την 1η Ιουλίου και μετά βγαίνει από τα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών.  Επίσης επισημαίνεται πως μέχρι την 1η Ιουλίου 2023, οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν στις 20 κάθε μήνα τις χρεώσεις όλων των προϊόντων τους για τον επόμενο μήνα. Συνεπώς, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στην ημερομηνία αυτή, τότε η τελευταία ανακοίνωση θα γίνει στις 20 Ιουνίου, με τις χρεώσεις να ισχύουν για τον επόμενο μήνα, από τον οποίο οι προμηθευτές θα είναι ελεύθεροι πλέον να λανσάρουν ξανά κυμαινόμενα τιμολόγια.

Ρεύμα: Πού κυμαίνεται σήμερα η τιμή του στην Ελλάδα

Εξακολουθεί να βρίσκεται η τιμή του ρεύματος της Ελλάδας πάνω από τα επίπεδα των  100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως μεταδίδει το https://euenergy.live/,η τιμή του ρεύματος της χώρας μας διαμορφώνεται  σήμερα στα 127.21 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 10% .Αξιοσημείωτο είναι δε πως η χώρα μας σήμερα έχει τη τρίτη  ακριβότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη καθώς προηγείται η Ουκρανία με 3090.58 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μετά ακολουθεί η Ιταλία με 153.05 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πάντως πάνω από τα επίπεδα των 100 ευρώ είναι σήμερα η τιμή ρεύματος μεταξύ άλλων  στην Αυστρία με 101.05 ευρώ ανά μεγαβατώρα , στην  Σλοβενία 104.37 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην  Σερβία  με 104.44 ευρώ ανά μεγαβατώρα , στην  Σλοβακία με 106.07  ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην  Βουλγαρία με  109.09 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ενώ την χαμηλότερη τιμή ρεύματος στη ΕΕ έχει σήμερα  η Πορτογαλίαμε 31.40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.