Quantcast
Ρεβυθούσα: Γιατί μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση - enikonomia.gr
share

Ρεβυθούσα: Γιατί μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

δημοσιεύτηκε:

Τη συμβολή της Ρεβυθούσας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη επισημαίνει το  δημοσίευμα του CNBC,  που αναμεταδίδει το  newsbulletin247.com.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τo ελληνικό νησί που βοηθά την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση είναι η Ρεβυθούσα. Επίσης το ρεπορτάζ αναφέρεται και στο θέμα του LNG. Η εισαγωγή LNG είναι σημαντική για την Ευρώπη καθώς μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της σε θέματα που αφορούν τη θέρμανση και την ηλεκτρική ενέργεια για το τρέχοντα χειμώνα αλλά και για τον επόμενο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και  για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στον βιομηχανικό τομέα για λιπάσματα και στην πετροχημική βιομηχανία.

Η συνάντηση της δημοσιογράφου Τζουλιάνα Τάτελμπομ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Για το θέμα αυτό μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στη δημοσιογράφο του CNBC, Τζουλιάνα Τάτελμπομ. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ευρώπη για να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε βασικό σημείο εισόδου για εισαγωγή LNG στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα ο υπουργός επεσήμανε πως οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα για την επεξεργασία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ενδέχεται να αξιοποιηθούν και στο μέλλον για υποδομές υδρογόνου.

Την άποψη του για το θέμα αυτό εξέφρασε και ο διευθυντής της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, Αριστοτέλης Νάστος λέγοντας πως αυτό καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Μάλιστα πρόσφατα προστέθηκε στην υφιστάμενη εγκατάσταση επιπλέον 70% δυνατότητα αποθήκευσης.

Συνήθως ο τερματικός σταθμός δεχόταν 4 με 5 κοντέινερ το μήνα, ωστόσο σήμερα με την ενεργειακή κρίση λαμβάνει 10 κοντέινερ  τον μήνα, επεσήμανε ο κ. Νάστος. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά επαναεριοποίησης στον τερματικό σταθμό έχουν διπλασιαστεί. Δηλαδή έχουν αυξηθεί στα 1400 κυβικά μέτρα την ώρα από 500 κυβικά μέτρα με  800 κυβικά μέτρα που ήταν την ώρα.

Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς LNG

Η Αυστραλία, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς LNG. Οι ΗΠΑ έχουν διπλασιάσει τις εξαγωγές LNG προς την Ευρώπη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ωστόσο σημειώνεται πως πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Μετά τον πόλεμο, η Ευρώπη αναγκάστηκε να λάβει γρήγορα αποφάσεις για να λήξει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και να στραφεί προς το LNG.

Στo CNBC μίλησε και η Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι. Όπως είπε είναι ικανοποιημένη  από το γεγονός ότι η πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει υπερβεί το 90%, ενώ την ίδια ώρα επεσήμανε πως μεγαλύτερη θα είναι η δυσκολία  το καλοκαίρι όταν θα πρέπει να αντικατασταθεί το φυσικό αέριο που θα έχει χρησιμοποιηθεί τον χειμώνα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.