Quantcast
Ρεβυθούσα: Η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα – Γιατί είναι σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια - enikonomia.gr
share

Ρεβυθούσα: Η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα – Γιατί είναι σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια

δημοσιεύτηκε:

Κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της Ελλάδας έχει καταστεί το μικρό νησί της Ρεβυθούσας στον Σαρωνικό κόλπο, αποτελώντας τη μοναδική σήμερα, στην Ελλάδα, υποδομή υποδοχής και αποθήκευσης LNG, το οποίο μεταφέρεται από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε στο νησί και κατέγραψε τους λόγους που ο σταθμός της Ρεβυθούσας θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Όπως εξηγεί ο Αριστοτέλης Νάστος, διευθυντής της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας: «Η Ρεβυθούσα είναι ένας σταθμός ο οποίος λαμβάνει μέσα από δεξαμενόπλοια υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο αποθηκεύεται στις τρεις δεξαμενές μας και από εκεί αντλείται και θερμαίνεται. Αεριοποιείται, αλλάζει δηλαδή κατάσταση καθώς μέσα από υγρό γίνεται αέριο και διοχετεύεται στο δίκτυο. Η χωρητικότητα των τριών δεξαμενών είναι συνολικά 225.000 κυβικά μέτρα και ο αριθμός αεριοποίησης είναι 1.400 κυβικά μέτρα LNG την ώρα».

Από έναν ειδικό χώρο στις εγκαταστάσεις του μικρού νησιού, ελέγχονται κατά την άφιξη τους τα καράβια που μεταφέρουν το υγροποιημένο αέριο, ενώ από τον ίδιο χώρο ελέγχου, παρακολουθείται βήμα-βήμα η διαδικασία ελέγχου των αποθηκών, ο τρόπος αποθήκευσης και άλλες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της διαχείρισης, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σε επίπεδα – ρεκόρ τα πλοία LNG που εξυπηρετεί ο Σταθμός της Ρεβυθούσας. Τα καράβια αυτά έρχονται κυρίως από την Αμερική, την Αλγερία, το Κατάρ μεταφέροντας το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις αποθήκες τους.

Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της μονάδας της Ρεβυθούσας, σε ειδική εγκατάσταση γίνεται η αεριοποίηση του φυσικού αερίου, του LNG, που είναι σε υγρή μορφή και όταν έρθει σε αέρια μορφή κάνει «expand» μεγαλώνει δηλαδή κατά 600 φορές. Για την αεριοποίηση, χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό προκειμένου να το θερμάνουν και από τους -160 βαθμούς Κελσίου, να φτάσει στους 10 με 20 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, το νερό που χρησιμοποιείται, είναι σε μεγάλες ποσότητες προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη επίπτωση στο οικοσύστημα της Ρεβυθούσας.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Νάστος, από το γραφείο του κεντρικού ελέγχου, την αποκαλούμενη «καρδιά της εγκατάστασης» ελέγχεται η διαδικασία της μεταφοράς.

Με ειδικούς βραχίονες εκφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, το υγρό φυσικό αέριο μεταφέρεται στην εγκατάσταση, ενώ ταυτόχρονα ακολουθείται μια χρονοβόρα διαδικασία που αφορά την σταθεροποίηση των αποθηκών του πλοίου. Μία τυπική μάλιστα εκφόρτωση, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ρεβυθούσας, μπορεί να διαρκέσει και πάνω από μία μέρα. Και αυτό διότι οι ποσότητες είναι πολύ μεγάλες.

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αριστοτέλης Νάστος, μίλησε και για τη νέα πλωτή δεξαμενή η οποία θα αυξήσει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας: «Τους τελευταίους μήνες έχει προστεθεί στην εγκατάσταση και μία πλωτή δεξαμενή, ουσιαστικά ένα πλοίο LNG το οποίο αυξάνει την χωρητικότητα των εγκαταστάσεων προσθέτοντας άλλα 140.000 κυβικά υγροποιημένου φυσικού αερίου». Όπως διευκρίνισε: «Το υγροποιημένο φυσικό αέριο έρχεται από Αμερική, Αλγερία, Αίγυπτο, Νορβηγία, Κατάρ από όλο τον κόσμο και όπως καταλαβαίνετε, αυτό μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα να μπορούμε να παίρνουμε από πολλά μέρη του κόσμου και να μην εξαρτόμαστε από μία εισαγωγή».

Σύμφωνα με τον κ. Νάστο, την περίοδο αυτή με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που υπάρχει, αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία της εγκατάστασης της Ρεβυθούσας για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας αλλά και όλων των Βαλκανίων. «Εξασφαλίζουμε πολλές διαφορετικές πηγές μέσω της Ρεβυθούθας, δεν εξαρτόμαστε από μία παροχή και έτσι διασφαλίζεται η ασφάλεια εφοδιασμού.

Λαμβάνουμε πλοία από διαφορετικές πηγές και τροφοδοτούμε και τα Βαλκάνια. Για το λόγο αυτό γίνονται συνεχώς αναβαθμίσεις και της εγκατάστασης και του δικτύου έτσι ώστε η Ελλάδα και η Ρεβυθούσα να μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή του φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νάστος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.