Quantcast
Ρωσικό πετρέλαιο: Τι σημαίνει το εμπάργκο για τους πολίτες και πώς επηρεάζεται το brent - enikonomia.gr
share

Ρωσικό πετρέλαιο: Τι σημαίνει το εμπάργκο για τους πολίτες και πώς επηρεάζεται το brent

δημοσιεύτηκε:

Ανέβηκε σήμερα η τιμή του brent, μετά το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύονται από σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε εκτός από κάποιες εξαιρέσεις.  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι και ότι  το όριο αυτό θα επανεξετάζεται ανά 2 μήνες. Ωστόσο από το εμπάργκο αυτό εξαιρούνται η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, τρία κράτη μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.

Brent: “Τσίμπησε” σήμερα η τιμή του

Όπως προκύπτει από το πίνακα του Investing.com, η τιμή του brent αυξήθηκε  κατά 1,36% και διαμορφώθηκε στα 86,73%

Πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο επέβαλε από σήμερα η  Ιαπωνία

Πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο επέβαλε από σήμερα και η Ιαπωνία, εξαιρώντας ωστόσο αυτό που εισάγεται από τις εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2,  όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωση της η ιαπωνική κυβέρνηση.

Η απόφαση προκύπτει ύστερα από την συμφωνία  που επιτεύχθηκε μεταξύ των G7  πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών παγκοσμίως και της  Αυστραλίας την Παρασκευή και ορίζει πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο τα 60 δολάρια το βαρέλι Η εξαίρεση του αργού από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2 στην ρωσική Άπω Ανατολή, στις οποίες ιαπωνικοί ενεργειακοί φορείς διακρατούν μετοχές μετά την αποχώρηση της Shell, αποφασίστηκε “υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ιαπωνίας”, διευκρινίζει η ιαπωνική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Περαιτέρω μέτρα στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα που έχει οριστεί ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 5 Φεβρουαρίου του 2023, θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, καταλήγει η ιαπωνική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο δεν θα έχει αντίκτυπο στην επίθεση της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.  Το ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που αποφάσισαν να επιβάλουν οι δυτικές χώρες δεν θα έχει αντίκτυπο στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε σήμερα το Κρεμλίνο, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα υπάρξει μια “αποσταθεροποίηση” της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.  «Η ρωσική οικονομία «έχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες», για να χρηματοδοτήσει την στρατιωτική επίθεση, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Τα μέτρα αυτού του είδους δεν θα έχουν αντίκτυπο» στην επέμβαση στην Ουκρανία, επέμεινε ο Πεσκόφ. «Αντιθέτως τα μέτρα αυτά θα έχουν αναμφίβολα αντίκτυπο στην σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας (…) Είναι ένα βήμα προς την αποσταθεροποίησή της»,  είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα “ετοιμάζει” αντίμετρα.

Η ΕΕ, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν να θέσουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ένα μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Ο στόχος του πλαφόν  που επέβαλαν η ΕΕ, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία, είναι να της στερήσουν ένα μέρος των τεράστιων εσόδων που έχει από την πώληση των υδρογονανθράκων της και έτσι να μειώσουν την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.  Το Κρεμλίνο είχε ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα παραδίδει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετούσαν τον μηχανισμό της επιβολής πλαφόν, θέση που επαναδιατύπωσε χθες, Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που επικαλέστηκαν τις δηλώσεις του, μετέδωσαν ότι σημείωσε επίσης πως η Ρωσία εργάζεται « πάνω σε μηχανισμούς για να απαγορεύσει την χρήση του εργαλείου της επιβολής πλαφόν, ασχέτως του επιπέδου στο οποίο ορίζεται αυτό».

« Παρέμβαση αυτού του είδους μπορεί μόνον να προκαλέσει μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της αγοράς και έλλειψη ενεργειακών πόρων», τόνισε ο Νόβακ. Η τιμή του βαρελιού αργού Ουραλίων κυμαινόταν σήμερα γύρω στα 65 δολάρια, δηλαδή λίγο πάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων.

Τι σημαίνει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο για τους πολίτες

Για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μίλησε και το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, Ηλίας Κωνοφάγος σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ . «Το θέμα είναι ότι η επιβολή μιας χαμηλής τιμής, 60 δολάρια το βαρέλι, θα επιχειρήσει να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου. Αυτό δεν το ξέρουμε αν πράγματι θα πετύχει, γιατί τα αποθέματα της Ρωσίας είναι πάρα πολύ μεγάλα και έχει τη δυνατότητα να αυξομειώσει την παραγωγή και να επηρεάσει την αγορά», σημείωσε.

 Για την στάση των χωρών των κρατών μελών του ΟΠΕΚ 

Για το εάν οι χώρες του ΟΠΕΚ θα δώσουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά ο κ. Κωνοφάγος  ξεκαθάρισε πως αυτό « θα εξαρτηθεί από τι αποθέματα θα διαθέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην αγορά.  Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα. Εκείνο που ξέρουμε είναι  ότι ο ΟΠΕΚ θα κρατήσει σταθερή την παραγωγή  και αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας  που μάλλον θα βοηθήσει στο να έχουμε συνολικά μια μείωση των τιμών ενέργειας στην διεθνή αγορά. Ας περιμένουμε λίγο θα χρειαστεί  ακόμα κανά δίμηνο, τρίμηνο για να μπορέσουμε να δούμε  πως θα επηρεάσει αυτό την Ευρώπη, αλλά και εμάς στην Ελλάδα».

Πώς  επηρεάζει το πλαφόν  στο ρωσικό πετρέλαιο  τη Μόσχα

Τέλος ρωτήθηκε πώς επηρεάζει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο την Μόσχα. «Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται άμεσα να έχει επηρεάσει την αγορά.  Αλλά πιστεύουμε πως σε ένα δίμηνο αυτό θα φανεί και θα είναι υπέρ χαμηλότερων τιμών δεδομένου ότι και οι αποθήκες στη Γερμανία έχουν γεμίσει και η επάρκεια της Ευρώπης – όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν – είναι δεδομένη.  Κατά τη γνώμη μας θα σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα», απάντησε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Γιατί δεν θα επηρεαστούν οι τιμές των καυσίμων από τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ

Τους λόγους για τους οποίους δεν θα επηρεαστούν οι τιμές των καυσίμων από την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εξήγησε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Ένα από τους λόγους είναι ότι ο ΟΠΕΚ δεν θέλει να πέσει η τιμή του βαρελιού κάτω από τα 80 – 85 δολάρια το βαρέλι διότι αυτό δεν συμφέρει. Ωστόσο την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει σε αυτές τις τιμές μόνο εάν δεν επιδράσουν άλλοι παράμετροι για την τελική διαμόρφωση του διυλισμένου προϊόντος.

 Βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης 

«Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει υποχωρήσει αρκετά το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει τάσεις αυξητικές » σημείωσε και υπενθύμισε  ότι « η τιμή του πετρελαίου είχε ξεκινήσει με 1,40 ευρώ στις 15 Οκτωβρίου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο 1,20 ευρώ το λίτρο».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε πόσο αγοράζουν σήμερα οι καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης.  

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τους καταναλωτές θα διαμορφωθεί στο 1,23 ευρώ πανελλαδικά, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα η μέση τιμή είναι σε χαμηλότερη τιμή, περίπου γύρω στο 1,19 ευρώ με 1,20 ευρώ. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στο 1,98  ευρώ με 1,99  ευρώ πανελλαδικά.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα  βρίσκεται και λίγο χαμηλότερα, έχει κρατηθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα περίπου στα 2 ευρώ. Ωστόσο βλέπουμε και τιμές πάνω από 2 ευρώ, είναι οριακά πάνω από το 2 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τελευταίο διάστημα έχουμε μια υποχώρηση περίπου στα  20 λεπτά ».

«Η τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται περίπου στο 1,95 ευρώ το λίτρο, δηλαδή λίγο λιγότερο από την αμόλυβδη βενζίνη», συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.