Quantcast
Ρύζι: Μεγάλες διαφορές στην τιμή από το χωράφι έως το ράφι - Το κόστος ανά είδος - enikonomia.gr
share

Ρύζι: Μεγάλες διαφορές στην τιμή από το χωράφι έως το ράφι – Το κόστος ανά είδος

δημοσιεύτηκε:

Πέντε βασικές ποικιλίες ρυζιού παράγει η Ελλάδα ωστόσο παρατηρείται πως υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή του από το χωράφι στο ράφι. Το Mega σε ρεπορτάζ παρουσίασε τις τιμές τους. Αναλυτικά:

  1. Καρολίνα: Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 0,45 ευρώ το κιλό ενώ στο ράφι φτάνει στα 4,46 ευρώ το κιλό.
  2. Νυχάκι: Η τιμή παραγωγού είναι στα 0,35 ευρώ το κιλό αλλά στο ράφι ανεβαίνει στα 4,38 ευρώ το κιλό.
  3.  Parboiled: Η τιμή παραγωγού ανέρχεται στα 0,35 ευρώ το κιλό, ωστόσο η τιμή του στο ράφι αυξάνεται στα 5 ευρώ το κιλό.
  4. Γλασέ: Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 0,32 ευρώ το κιλό ενώ στο ράφι είναι στα 4,44 ευρώ το κιλό
  5. Μπονέτ: Η τιμή παραγωγού είναι στα 0,35 ευρώ το κιλό

Η τιμή παραγωγού στο σπασμένο ρύζι κυμαίνεται από 0,05 ευρώ έως 0,15 ευρώ. Σύμφωνα με το MEGA, σε πολλές περιπτώσεις ο παραγωγός φτάνει να πουλάει το ρύζι σε τιμή κόστους. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως ένας παραγωγός μπορεί να εργάζεται και να παράγει ολόκληρη τη χρονιά και στο τέλος να βγει με ζημιά. Και παρόλα αυτά η ελληνική αγορά γυρίζει την πλάτη  και δεν απορροφά το εγχώριο προϊόν. Αυτά συμβαίνουν γιατί την ίδια στιγμή η χώρα έχει εισαγωγές που σαρώνουν. Η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από υπερ -φθηνό ρύζι από τρίτες χώρες  κυρίως από την Ασία, όπως Καμπότζι, Πακιστάν, Μιανμάρ, Βιετνάμ αλλά ακόμη και από χώρες της Λατινικής Αμερικής

Τα αιτήματα των ρυζοπαραγωγών 

Μάλιστα οι ορυζοπαραγωγοί ζητούν από την κυβέρνηση τα εξής:

  • Να γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι σε κάθε φορτίο που εισέρχεται στη χώρα χωρίς γκρίζες ζώνες και  εξαιρέσεις
  • Να υπάρξουν ισοδύναμες προδιαγραφές
  • Να υπάρξει θωράκιση της ποιότητας από το χωράφι μέχρι το προϊόν να φτάσει και στο ράφι, δηλαδή στους καταναλωτές
  • Να είναι υποχρεωτική και ευδιάκριτη η αναγραφή της προέλευσης του ρυζιού πάνω σε όλες τις συσκευασίες για τους εξής λόγους:

α. οι καταναλωτές να ξέρουν τι θα επιλέξουν να αγοράσουν

β. ο παραγωγός να προστατεύεται από τις αθέμιτες πρακτικές

Για την παραγωγή του ρυζιού μίλησε εκτενώς στο MEGA ο  Ορυζοπαραγωγός & Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, Χρήστος Γκατζάρας. «Έχουμε επάρκεια, είμαστε μια χώρα που το 80% της παραγωγής το κάνει εξαγωγή. Ο λόγος είναι ότι στην Ελλάδα δεν καταναλώνουμε τόσο πολύ ρύζι όσο καταναλώνουν οι αραβικές ή μουσουλμανικές χώρες. Οι τιμές που προαναφέρατε αφορούν στο ακατέργαστο ρύζι. Φεύγει από εδώ με αυτές τις τιμές, πάει στον ορυζόμυλο, φεύγει ο φλοιός που είναι περίπου το 20%, φεύγει το σπασμένο ρύζι το οποίο δεν θα πάει προς κατανάλωση, είναι το ρυζάλευρο και έχει ένα κόστος όλο αυτό. Σίγουρα ο παραγωγός θα μπορούσε να πάρει μία αξία παραπάνω για τον λόγο ότι δεν μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι με τις τιμές που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Οι τιμές δεν είναι δικαιολογημένες, με βάση αυτές που πουλάμε τώρα. Θα πρέπει να πωλείται το ρύζι περίπου 2-2,5 ευρώ», υπογράμμισε ο Ορυζοπαραγωγός & Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, Χρήστος Γκατζάρας.

Πάντως οι  Ευρωπαίοι παραγωγοί ρυζιού αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από ρύζι εισαγωγής, το οποίο μειώνει δραματικά τις τιμές στα εγχώρια χωράφια. Η εισαγωγή ρυζιού μειώνει τις τιμές των ευρωπαϊκών προϊόντων στο μισό.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.