Quantcast
ΣΑΤΕ: 1 δισ. ευρώ οι πιστοποιημένες ανεξόφλητες εργασίες έργων του ΕΣΠΑ - enikonomia.gr
share

ΣΑΤΕ: 1 δισ. ευρώ οι πιστοποιημένες ανεξόφλητες εργασίες έργων του ΕΣΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Επιστολή έστειλε ο ΣΑΤΕ προς τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη ζητώντας να συζητήσει μαζί του τα ζητήματα που αφορούν τη βέλτιστη αξιοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007- 2013, όσο και του επόμενου 2014- 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιστολή αναφέρει ότι ο κ. Χριστοδουλάκης, διαθέτει πλούσια γνώση και εμπειρία αναφορικά με τα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργού Οικονομίας, ενώ οι δηλώσεις του, κατά την παραλαβή των καθηκόντων του κατέστησαν φανερό ότι αντιλαμβάνεται πλήρως και υιοθετεί στο ακέραιο, τη θέση την οποία εξέφρασε ο Σύνδεσμος προ δεκαπενθημέρου με επιστολή προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, για οικουμενική συμφωνία σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση του ΕΣΠΑ.

«Θυμίζουμε πως με την επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων, ο ΣΑΤΕ έκανε έκκληση για την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων ώστε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και του χρονικού διαστήματος το οποίο θα απαιτηθεί μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, να μην αλλοιωθεί στο παραμικρό η ροή χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, χρηματοδότηση η οποία είναι πλέον 100% για όλη την δαπάνη, το 40% της οποίας επιστρέφει  στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου (23% ΦΠΑ, συν ασφαλιστικές εισφορές, συν σύνολο φόρων που αναλογούν στον κύκλο εργασιών των εμπλεκόμενων στα έργα).

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση του ΣΑΤΕ από τις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας ΕΣΠΑ, οι σημερινές πιστοποιημένες και ανεξόφλητες εργασίες των έργων του ΕΣΠΑ ανέρχονται σε  1 δις. ευρώ, τουλάχιστον. Έναντι αυτού του ποσού, καταβάλλονται περίπου 60-90 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, ρυθμός που υποδηλώνει ότι τα ήδη ανεξόφλητα χρέη του δημοσίου για έργα ΕΣΠΑ, τα οποία καλύπτονται κατά 100% από την ΕΕ, δεν θα έχουν εξοφληθεί ούτε σε ενάμιση χρόνο, ενώ διαρκώς σωρεύονται και άλλα, αφού τα έργα συνεχίζονται από αρκετούς αναδόχους έργων» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.