Quantcast
Σε ανοδική τροχιά η αγορά ακινήτων - Οι εκτιμήσεις μετά τις εξαγγελίες για τις γονικές παροχές - enikonomia.gr
share

Σε ανοδική τροχιά η αγορά ακινήτων – Οι εκτιμήσεις μετά τις εξαγγελίες για τις γονικές παροχές

δημοσιεύτηκε:

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η αγορά ακινήτων μετά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Η εξαγγελία για την κατάργηση της φόρου γονικής παροχής μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ αποτελεί μια ακόμη είδηση που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στον νευραλγικό αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το παραπάνω θέμα στην αγορά ακινήτων μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, ο σύμβουλος ακινήτων Αλέξανδρος Δεμερτζής αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων NEPA Economic Consulting, Κωνσταντίνος Πατήρης .

Αναλυτικά:
Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ: «Οι νέοι θα μπορέσουν ευκολότερα να αυτονομηθούν οικονομικά»
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, βλέποντας το ζήτημα των εξαγγελιών για τις γονικές παροχές από μια ευρύτερη σκοπιά, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, που αντί να τελειώσει με την ανάκαμψη συνεχίστηκε με τη δίνη της πανδημίας, προκάλεσε βαθιές πληγές όχι μόνον στην οικονομία της χώρας μας, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανοικοδόμηση και το στεγαστικό, αλλά κυρίως στην κοινωνία της».

«Ένα από τα μεγαλύτερα θύματά της ήταν η ιδιωτική ακίνητη περιουσία, ή μάλλον ορθότερα οι άνθρωποι που τον καρπό του μόχθου και της αποταμίευσής τους τον κατηύθυναν στην απόκτηση ακινήτων. Την ώρα της κρίσης υιοθετήθηκαν δημευτικού χαρακτήρα δημοσιονομικά μέτρα, όπως ο διπλός ΕΝΦΙΑ για την αστική ακίνητη περιουσία, η φορολόγηση μισθωμάτων με συντελεστή έως 45% και ο συμπληρωματικός φόρος εισοδημάτων έως 10% με αποτέλεσμα η ιδιοκτησία να μετατραπεί από δικαίωμα σε βάρος ανεπιθύμητο».

«Μέσα στην ατμόσφαιρα αυτή, και στον απόηχο του κινήματος “Δεν Πληρώνω”, η νέα γενιά για να μην επωμιστεί τις φορολογικές, αλλά και τις δανειακές υποχρεώσεις της παλαιότερης σε σχέση με τα ακίνητα, είδε ως μόνη λύση την αποποίηση της κληρονομιάς τους με αποτέλεσμα να ανθίσει αυτό που τότε ονόμασα “Κίνημα Δεν Κληρονομώ”. Καθημερινές ουρές στις γραμματείες των δικαστηρίων της χώρας για εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεως αποποίησης κάθε χρόνο».
«Με τη θέσπιση της δυνατότητας αφορολόγητης, στην ουσία, μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων οποιασδήποτε μορφής και αξίας στη νέα γενεά εν ζωή των προηγουμένων, και με τον εν δυνάμει κίνδυνο “όποιος χάσει το γονιό του, χάνει και το αφορολόγητο” να ελλοχεύει, το σκηνικό αυτό θα αλλάξει άρδην. Έτσι οι νέοι θα μπορέσουν ευκολότερα να αυτονομηθούν οικονομικά από τους γονείς τους και να ανοίξουν τα φτερά τους, να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και εταιρείες εδώ στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, να βρουν και να τραβήξουν το δρόμο τους. Το Κράτος θα χάσει έσοδα από το φόρο γονικών παροχών, αλλά σχεδόν θα ισοφαρίσει από τα υπέρογκα τέλη μεταγραφής τους. Το σημαντικότερο όμως κέρδος της κοινωνίας θα είναι ότι οι αφορολόγητες γονικές παροχές θα αποτελέσουν τη “χαριστική βολή” στην πιο διαλυτική για τον κοινωνικό ιστό συνέπεια της κρίσης: το κίνημα “Δεν Κληρονομώ”», προσθέτει ο κ. Παραδιάς.

Σύμβουλος ακινήτων: «Κινείται το ενδιαφέρον των αγοραστών από την εξαγγελία της κατάργησης της γονικής παροχής»
O σύμβουλος ακινήτων, Αλέξανδρος Δεμερτζής αναφερόμενος στις θετικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων από την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ, επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η σχετική εξαγγελία έγινε μόλις πρόσφατα στην ΔΕΘ, έχει ήδη ξεκινήσει να κινεί το ενδιαφέρον αριθμού νοικοκυριών για αγορά ακινήτου που θα μεταβιβάσει στα παιδιά του. Είναι ακόμη αρκετά νωρίς να αποτυπωθεί η επίπτωση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης στην αγορά ακινήτων, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να καταγραφεί στον αριθμό των συναλλαγών. Από τις πρώτες όμως συναντήσεις και επικοινωνία που έχει με πελάτες του, όπως αναφέρει, σημαντικός αριθμός αυτών δείχνει ότι δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία. Η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής, αλλά και γενικότερα κάθε μείωση φόρου που συνδέεται με την ακίνητη περιουσία (όπως του συμπληρωματικού φόρου) είναι ένας ακόμη κρίκος στις θετικές ειδήσεις της αγοράς ακινήτων, όπως η σταδιακή ψηφιοποίηση της διαδικασίας για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που συντομεύουν το χρόνο μιας συναλλαγής που μέχρι σήμερα αποτελούσε κυκεώνα γραφειοκρατίας.

Μιλώντας γενικότερα για τις προοπτικές της αγορά ακίνητων ο Αλέξανδρος Δεμερτζής εκτιμά ότι μετά από μια δεκαετία κρίσης η αγορά βρίσκεται σήμερα σε πραγματική φάση ανάπτυξης. Επισημαίνει μάλιστα ότι η ζήτηση για αγορά ακινήτων την τρέχουσα περίοδο δεν καλύπτεται πλήρως λόγω της μικρότερης προσφοράς ακινήτων, καθώς και των επιμέρους κριτήριών των υποψήφιων αγοραστών. Ιδιαίτερα στον τομέα των τιμών πώλησης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η τιμή ενός ακινήτου αυξάνεται από τους πωλητές ακόμη και μετά από την αρχική τιμή που έχουν συμφωνήσει με τους μεσίτες και τους επαγγελματίες του χώρου, χωρίς να έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα που το ακίνητο έχει βγει στην αγορά προς πώληση. Υποψήφιοι πωλητές θα πρέπει να εμπιστεύονται τους επαγγελματίες του τομέα ακινήτων και να μην προχωρούν σε υπερβολικές χωρίς αιτία αυξήσεις στις τιμές πώλησης ενός ακινήτου. Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι αγοραστές δεν θα πρέπει να ζητούν υπέρογκες εκπτώσεις στις προσφερόμενες τιμές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Δεμερτζής εκτιμά ότι όσοι προχωρήσουν σήμερα σε αγορά ακινήτων μόνον κερδισμένοι μπορούν να βγουν στο μέλλον και επισημαίνει ότι η αγορά ενός ακινήτου προαπαιτεί υπεύθυνη στάση από όλους τους εμπλεκομένους.

NEPA Economic Consulting: «Δεν έχει υπάρξει καλύτερη περίσταση για αφορολόγητη μεταβίβαση περιουσίας»
Θετικές θα είναι οι επιπτώσεις της στην αγορά ακινήτων από τις ανακοινώσεις για τις γονικές παροχές, εκτιμά από την μεριά του ο Κ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων NEPA Economic Consulting, με εξειδίκευση στα φοροτεχνικά. Ειδικότερα, Κωνσταντίνος Πατήρης εκτιμά ότι «μετά από χρόνια υπερφορολόγησης των γονικών παροχών δεν έχει υπάρξει καλύτερη περίσταση για αφορολόγητη μεταβίβαση περιουσίας», επισημαίνοντας ότι «από την στιγμή που δεν μειώνεται αντίστοιχα και ο φόρος κληρονομιάς είναι η καλύτερη στιγμή για να μεταβιβαστεί περιουσία στα παιδία εν ζωή των γονέων. Η Πολιτεία κατάλαβε το λάθος της και θέλει να διορθώσει την αδικία».

Όπως αναφέρει επίσης ο κ.Πατήρης και η επιστημονική ομάδα της NEPA Economic Consulting, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και σε αναμονή της σχετικής ψήφισης νομοσχεδίου «θα δοθεί το πράσινο φως στο να περάσουν μέσω γονικής παροχής από συγγενείς πρώτου βαθμού στα παιδιά, οι νόμιμες περιουσίες που έχουν ήδη πολλαπλά φορολογηθεί από τους παππούδες-γονείς στα εγγόνια-παιδιά τους».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.