Quantcast
Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων - enikonomia.gr
share

Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Εξομαλύνεται η κατάσταση στην αγορά των ομολόγων με τις αποδόσεις να επανέρχονται σε πτωτική τροχιά, καθώς αποσοβείται ο «κίνδυνος» αύξησης των επιτοκίων.

Οι επενδυτές έχουν αποδεχθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται, υπό την απειλή του πληθωρισμού, να μεταβάλλει την νομισματική της πολιτική προς μία πιο περιοριστική κατεύθυνση. Σήμερα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν πρόκειται να μεταβληθεί. «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως ήδη ανέφερα, εκτιμούμε ότι η τωρινή άνοδος του πληθωρισμού θα είναι σε μεγάλο βαθμό πρόσκαιρη και αναμένουμε ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια.(Ειδικότερα στη ζώνη του ευρώ, έπειτα από μία παροδική επιτάχυνση του πληθωρισμού για την τρέχουσα χρονιά, αναμένεται επιβράδυνσή του το 2022 και το 2023). Συνεπώς, o διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ παραμένει ενδεδειγμένος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω στο 1,071% από 1,18% που κυμαίνονταν χθες. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 0,30% από 0,42% και του 15ετούς στο 1,14% από 1,21%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 59 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 47 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,13% από 1,17% έναντι -0,28% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,41%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρωπαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1563 δολ. από τα 1,1552 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1519 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.