Quantcast
Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης - Τι αναφέρει - enikonomia.gr
share

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης – Τι αναφέρει

δημοσιεύτηκε:

Έως το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τη τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου το οποίο φέρνει τον τίτλο «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) – Ενσωμάτωση Κεφαλαίου III της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186)» αντικείμενο του οποίου είναι:



-να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος σύστασης εταιρείας μέσω της ηλεκτρονικοποίησης των διαδικασιών και της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ. με άλλα μητρώα του Δημοσίου αλλά και με το σύστημα διασύνδεσης των μητρώων επιχειρήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.ΔΙ.ΜΗ.Ε. – B.R.I.S.).



– να δημιουργηθεί ένα σαφές και απλουστευμένο πλαίσιο καταχώρισης και δημοσίευσης στο Γ.ΕΜΗ των πράξεων δηλώσεων ή στοιχείων εταιρειών που απαιτούν εμπορική δημοσιότητα αλλά και να θεσμοθετηθεί ένα διακριτό από το Γ.Ε.Μ.Η., Μητρώο Μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας (Μ.Μ.Ε.Ο.Δ.), προκειμένου να είναι δυνατή η καταγραφή του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα σε ηλεκτρονικά μητρώα.


Μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

1.Για να προβούν με έγχαρτο ή ηλεκτρονικό τρόπο για τη σύσταση μίας εταιρίας οι ενδιαφερόμενοι ιδρυτές, ή το πρόσωπο που είναι νόμιμα εξουσιοδοτημένο θα πρέπει να ακολουθήσουν στις παρακάτω ενέργειες:

-Να υποβάλουν νομίμως υπογεγραμμένη αίτηση εξουσιοδότησης προς την Υ.Μ.Σ. για τη διενέργεια των απαραίτητων ενεργειών για τη σύσταση της εταιρείας και τα απαραίτητα για τον σκοπό αυτό στοιχεία και έγγραφα.

-Να καταθέσουν νομίμως υπογεγραμμένη την εταιρική σύμβαση ή το καταστατικό της εταιρείας.

-Να καταβάλουν το τέλος Ενιαίου Κόστους Σύστασης και, όπου απαιτείται, το τέλος υπέρ Επιτροπής Ανταγωνισμού.

-Αν συμμετέχουν στην υπό σύσταση εταιρεία ως μέτοχοι ή εταίροι ή μέλη διοίκησης της εταιρείας, αλλοδαπά νομικά πρόσωπα, που δεν διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), αυτός αποδίδεται από τις Υ.Μ.Σ. μέσω διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων Υ.Μ.Σ. και TAXIS



-Αν για τη λειτουργία της εταιρείας απαιτείται γνωστοποίηση δραστηριοτήτων, αυτή πραγματοποιείται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 4442/2016 (Α’ 230), μετά τη σύστασή της.

2.Την ίδια ημέρα ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την παραλαβή των αιτήσεων, στοιχείων και εγγράφων που απαιτούνται για τη σύσταση της εταιρείας, η Υ.Μ.Σ.:

– Ελέγχει την αίτηση σύστασης εταιρείας, ως προς την επαλήθευση της ταυτότητας του αιτούντος, είτε με φυσική παρουσία είτε με τη χρήση μέσου ηλεκτρονικής ταυτοποίησης της, τη δικαιοπρακτική του ικανότητα και τη νομιμοποίησή του να αιτηθεί ή να προβεί στη σύσταση της εταιρείας.

-Ελέγχει την πληρότητα των υποβαλλόμενων από τον αιτούντα στοιχείων και εγγράφων και την εταιρική σύμβαση ή το καταστατικό ως προς τα στοιχεία που δύνανται να επιφέρουν ακυρότητα της σύστασης της εταιρείας.

– Διαπιστώνει αν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού διευθυντών, διενεργεί προέλεγχο της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου και προβαίνει στην έγκριση χρήσης αυτών, μέσω της πρόσβασης στο Εθνικό Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων, ελέγχει την καταβολή του τέλους Ενιαίου Κόστους Σύστασης και του τέλους υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εφόσον το δεύτερο απαιτείται.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.