Quantcast
Σε εξέλιξη το Εurogroup - Tι δήλωσε ο Σεντένο - enikonomia.gr
share

Σε εξέλιξη το Εurogroup – Tι δήλωσε ο Σεντένο

δημοσιεύτηκε:

Aποστολή στο Ελσίνκι, Θάνος Αθανασίου

Τελευταίο θέμα στην ατζέντα των 19 Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι το επίσημο καλωσόρισμα των νέων Υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας Χρ. Σταϊκούρα και της Ιταλίας Ρομπέρτο Γκαουλτιέρι (γνωστός από τη θητεία στου στην προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προγραμματικές κατευθύνσεις των δύο κυβερνήσεών τους στα θέματα της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, ο Χρ. Σταϊκούρας αναμένεται να θέσει επίσημα το θέμα της πρόωρης μερικής αποπληρωμής του ΔΝΤ, σε συνέχεια των προβλέψεων της Συμφωνίας της Μάλτας (2017) για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και των όρων εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης (2018). Η έγκριση, που έχει προεξοφληθεί από τον ESM, θα έρθει σε τεχνικό επίπεδο εγκαίρως για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

O ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι “αναμένουμε να ακούσουμε τις προτεραιότητες των δύο κυβερνήσεων και ειδικά το πώς θα μεταφράσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μεταξύ μας, στο όνομα της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας”.
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, οι υπόλοιπες κατευθύνσεις (φορολογικές ελαφρύνσεις κτλ) δεν θα εξεταστούν από το σώμα των Υπουργών προτού συνταχθεί η επίσημη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Όπως δήλωσε στο real.gr εκπρόσωπος της Κομισιόν, αυτή αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο, ταυτόχρονα με την εξέταση των σχεδίων προϋπολογισμών των Κ-Μ. Όπως είναι αναμενόμενο, θέματα που άπτονται των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα τεθούν, όμως οι 19 θα καλωσορίσουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τήρηση των συμφωνηθέντων, επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και εκπλήρωση των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων.

Ακολούθως και σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι 19 θα ξεκινήσουν με μια θεματική συζήτηση για την ανάπτυξη και την απασχόληση, όπου οι θα ανταλλάξουν απόψεις για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στην ευρωζώνη, εστιάζοντας ειδικότερα στις δημόσιες επενδύσεις. Η συζήτηση θα στοχεύσει στην προώθηση της ανταλλαγής ορθών πρακτικών σχετικά με τη διενέργεια ανασκοπήσεων δαπανών και τη διαχείριση δημόσιων πόρων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων επενδύσεων.

Θα ακολουθήσει η συζήτηση για την 11η έκθεση της Ιρλανδίας στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Ακολούθως όπως αναφέρει η ατζέντα, ο πρόεδρος της Eurogroup Mário Centeno θα ενημερώσει τους υπουργούς για τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των G7 και θα ξεκινήσει την πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για την επερχόμενη κενή θέση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.

Στη συνεδρίαση της περιεκτικής σύνθεσης (27), οι υπουργοί θα επικεντρωθούν σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα του δημοσιονομικού μέσου για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα (BICC) για τα κράτη μέλη του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) της ζώνης του ευρώ σε εθελοντική βάση. Οι Υπουργοί επιδιώκουν να υποβάλουν άμεσα έκθεση στους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της ευρύτερης συζήτησης στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, το Eurogroup είχε συμφωνήσει στους βασικούς όρους αναφοράς που περιέγραφαν τα χαρακτηριστικά του BICC. Οι Υπουργοί είχαν καταλήξει επίσης σε ευρεία συμφωνία για την αναθεώρηση του κειμένου της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο του 2018. Η συμφωνία αυτή καλύπτει θέματα όπως το κοινό backstop για την επίλυση των τραπεζών, τα προληπτικά μέσα καθώς και οι θεσμικές πτυχές και το ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ του ΕΜΣ και της Κομισιόν εντός και εκτός προγραμμάτων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 8:45 ώρα Ελλάδος, θα συνεχιστεί σε περιεκτική σύνθεση στις 10:15 και θα ολοκληρωθεί με δημοσιογραφική διάσκεψη στις 12:30.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.