Quantcast
Σε τροχιά υλοποίησης το αεροδρόμιο στο Καστέλι - enikonomia.gr
share

Σε τροχιά υλοποίησης το αεροδρόμιο στο Καστέλι

δημοσιεύτηκε:

Τα τεύχη δημοπράτησης του διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου, παρέδωσε σήμερα στο δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη και στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, που επισκέφθηκε το Αρκαλοχώρι και το Ηράκλειο.

Παράλληλα ο υπουργός, δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρωθεί από εθνικούς πόρους, ο δρόμος της Μεσαράς καθώς και ο δρόμος Χαμέζι –Σητείας.

Με την παράδοση των τευχών δημοπράτησης ξεκινά η διαδικασία, προκειμένου να καταθέσουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς και η τοπική κοινωνία της παρατηρήσεις τους, για ένα σημαντικό έργο πνοής για το νησί που επί χρόνια αναμένουν η τοπική κοινωνία οι αρχές και οι τουριστικοί φορείς, μετά από μια σειρά αναβολών και να πάρει “σάρκα και οστά” προκειμένου να βοηθήσει αποφασιστικά τον τουρισμό του νησιού και την τοπική αλλά και γενικότερη οικονομία.

Ο κ. Σπίρτζης στο Καστέλι, πήρε μέρος σε σύσκεψη με το δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρία Καλογεράκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευρ. Κουκιαδάκη και τοπικούς φορείς, ανέλυσε τα ανταποδοτικά οφέλη, ενώ παράλληλα άκουσε τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας για το έργο.

Ο υπουργός κατά την επίσκεψη του στο δήμο Μινώα Πεδιάδος, αναφέρθηκε στη νέα φιλοσοφία της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την οποία το Δημόσιο διατηρεί ισχυρή παρουσία. “Είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, στο να λυθεί το πρόβλημα των αεροπορικών μεταφορών και να αναβαθμισθεί”.

Επίσης, ο κ. Σπίρτζης επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για το έργο και ξεκαθάρισε παράλληλα, ότι το έργο με το νέο σύστημα, “δεν θα είναι με την απουσία των τοπικών κοινωνιών, αλλά με τη συμμετοχή τους. Δεν θα είναι με τη μη συμμετοχή του δημοσίου, αλλά με την ενεργή συμμετοχή του δημοσίου και με πολύ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής”.

Ακόμη, τόνισε, δεν θα επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν με το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και σημείωσε πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, μετά την έγκριση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επίσης ανέφερε ότι τα ανταποδοτικά οφέλη διπλασιάζονται στο 2% των ακαθάριστων εσόδων του αεροδρομίου – έσοδα με τα οποία θα γίνονται κοινωνικά έργα για την ανάπτυξη της περιοχής. Ακόμη μίλησε για την αναγκαιότητα συμμετοχής του δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας που θα αναλάβει την διαχείριση του αεροδρομίου, για την μέγιστη αξιοποίηση των ανταποδοτικών οφελών.

Ο κ. Σπίρτζη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεσμεύθηκε σε βασικά αιτήματα που έθεσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, όπως η χρηματοδότηση του ΣΧΟΑΠ, καθώς για το σχέδιο του δήμου για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο υπουργός, επίσης, άκουσε τους προβληματισμούς πολιτών που αντιδρούν στη δημιουργία αεροδρομίου σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή, λέγοντας ότι θα υπάρξουν οι βέλτιστες προτάσεις και τεχνικές, ώστε οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις να είναι οι ελάχιστες . Ακόμη, ζήτησε εγγράφως τις προτάσεις τους, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκινάει το υπουργείο.

Το έργο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος, θα έχει κόστος 850 εκατομμυρίων ευρώ και θα εκτελεστεί μέσα από ένα διαφορετικό πλαίσιο σύμπραξης με ενισχυμένη τη συμμετοχή του Δημοσίου. Οι υποψήφιοι επενδυτές και τα σχήματα που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα πρέπει να προχωρήσουν στον τελικό σχολιασμό του Σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης και στην κατάθεση προσφορών μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου.

 Επίσης ο υπουργός Υποδομών, μετέβη στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, βουλευτές και φορείς της Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο Καστελίου, ενώ από τον Περιφερειάρχη, του τέθηκαν τα σοβαρά θέματα υποδομών στο νησί.

Ο κ. Σπίρτζης δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρωθεί από εθνικούς πόρους ο δρόμος της Μεσαράς, καθώς και ο δρόμος Χαμέζι Σητείας, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο για το τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, και άκουσε τις θέσεις και τις προτάσεις της Περιφέρειας από τον κ. Αρναουτάκη για το θέμα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.