Quantcast
Σε υψηλό 12 ετών η τιμή της ζάχαρης - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα τρόφιμα - enikonomia.gr
share

Σε υψηλό 12 ετών η τιμή της ζάχαρης – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα τρόφιμα

δημοσιεύτηκε:

Αυξήθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από 1 χρόνο οι τιμές στα τρόφιμα σε παγκόσμιο επίπεδο τον Απρίλιο, σύμφωνα με το FAO. Ωστόσο σύμφωνα με το  finance.yahoo.com που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθεί να είναι σχεδόν κατά 20% χαμηλότερος από το επίπεδο- ρεκόρ του Μαρτίου 2022 , δηλαδή μετά την εισβολή της Ρωσίας  στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ αυξήθηκε κατά 0,6% τον Απρίλιο του 2023 καθώς ανήλθε στις 127,2 μονάδες έναντι του Μαρτίου. Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 127,2 μονάδες τον Απρίλιο έναντι 126,5 μονάδες τον Μάρτιο, όπως ανέφερε σήμερα ο FAO. Ωστόσο τον Μάρτιο είχε εκτιμηθεί πως ο δείκτης αυτός θα άγγιζε μέχρι και τις 126,9 μονάδες το Απρίλιο.

Η αύξηση αυτή έγινε λόγω των υψηλότερων τιμών στη ζάχαρη, στο κρέας και στο ρύζι οι οποίες όμως αντιστάθμισαν τις μειώσεις στους δείκτες τιμών των δημητριακών, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των φυτικών ελαίων.

« Μπορεί οι οικονομίες να ανακάμπτουν, ωστόσο θα αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στις τιμές των τροφίμων » προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Maximo Torero.

Ζάχαρη, κρέας  και ρύζι: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011 “σκαρφάλωσε “ο παγκόσμιος δείκτης τιμών ζάχαρης. Μάλιστα ο δείκτης αυτός έχει αυξηθεί κατά 17,6% από τον Μάρτιο και σύμφωνα με το FAO, η άνοδος σχετίζεται με ανησυχίες για την παραγωγή της στην Ινδία, στην Κίνα, στην Ταϊλάνδη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των ξηρών καιρικών συνθηκών. Αλλά και ο παγκόσμιος  δείκτης κρέατος αυξήθηκε κατά 1,3% σε μηνιαία βάση. Ωστόσο μειώθηκαν οι τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα στο  1,7%, στα φυτικά έλαια 1,3% και ο δείκτης των τιμών των δημητριακών υποχώρησε  κατά 1,7%,

Για το ρύζι 

Μεταξύ άλλων ο Toreroαναφέρθηκε στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η αύξηση των τιμών στο ρύζι και είναι αναγκαίο να υπάρξει συμφωνία με την Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν συνέπειες στο σιτάρι και τον αραβόσιτο, επεσήμανε. Σύμφωνα δε με τη πρόβλεψη του FA0, η παγκόσμια παραγωγή σίτου θα ανέλθει σε 785 εκατομμύρια τόνους το 2023. Μπορεί ο αριθμός αυτός να είναι ελαφρώς πιο χαμηλός από αυτόν του 2022, ωστόσο αυτή είναι η δεύτερη  υψηλότερη απόδοση που έχει καταγραφεί. Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις για την παραγωγή ρυζιού λόγω των περιφερειακά ποικίλων επιπτώσεων του φαινομένου La Niña, είπε ο FAO.

Τα δημητριακά 

Ο FAO αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών. Όπως είπε, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα ανέλθει σε 2,785 δισεκατομμύρια τόνους το 2022 από 2,777 δισεκατομμύρια τόνους που ήταν προηγουμένως. Δηλαδή 1,0% κάτω από το προηγούμενο έτος.

Η παγκόσμια χρήση δημητριακών υπολογίζεται ότι θα είναι στους  2,780 δισ. τόνους κατά την περίοδο 2022/2023, σύμφωνα με τον FAO. Δηλαδή μειωμένη κατά 0,7% από το 2021/2022. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο της περιόδου 2022/2023 αναμένεται να μειωθούν κατά 0,2% από τα επίπεδα ανοίγματός τους στους 855 εκατομμύρια τόνους.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.