Quantcast
Σέλινγκ: Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει - enikonomia.gr
share

Σέλινγκ: Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει

δημοσιεύτηκε:

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει, αλλά οι συνέπειες μία τέτοιας κίνησης θα ήταν απρόβλεπτες, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε εκδήλωση στη Βιέννη, στην οποία συμμετείχε και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξελισσόταν καλύτερα του προβλεπόμενου από το πρόγραμμα έως το τέλος του 2014, αλλά στη συνέχεια προέκυψαν προβλήματα. “Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ ειδική”, δήλωσε ο Σόιμπλε. 

Αν και είπε ότι αντιλαμβάνεται πως είναι πολιτικά δύσκολο (η Ελλάδα) να προωθήσει τόσο πολλές μεταρρυθμίσεις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, σημείωσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ευθύνη για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Μακροπρόθεσμα, τα πιο αδύναμα κράτη της Ευρωζώνης δεν μπορούν να περιμένουν ότι οι ισχυρότερες χώρες θα χρηματοδοτούν τις υπερβολικές δαπάνες τους, πρόσθεσε. Οι πολιτικοί σε κάθε χώρα, είπε “πρέπει να εναρμονίζουν τις προσδοκίες των λαών τους με την προγματικότητα, αν όχι βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα”.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο Σόιμπλε, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της Ευρώπης, καθώς αντιμετωπίζει μία σειρά προβλημάτων, όπως η υψηλή ανεργία των νέων.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ρευστότητα στο σύστημα δεν θα είναι αρκετή για να λύσει όλα τα προβλήματα της Ευρώπης και ότι πρέπει να εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει μία συζήτηση στην Ευρώπη για το τι σημαίνει ανάπτυξη και ότι οι πιο αναπτυγμένες χώρες της θα πρέπει να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους για έναν ρυθμό ανάπτυξης μικρότερο από 2% και όχι μεγαλύτερο από 2%.

 

Πηγή: Wall Street Journal

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.