Quantcast
Σενάρια νέων μέτρων φέρνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού - enikonomia.gr
share

Σενάρια νέων μέτρων φέρνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Με απαιτήσεις από την τρόικα για την άμεση λήψη νέων μέτρων ακόμη και πέρα από αυτά του e-mail Χαρδούβελη, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές αφού η νέα Κυβέρνηση  αντιμετωπίσει ένα δημοσιονομικό  κενό πολλαπλάσιο από τα 2,5 δις ευρώ που υπολογίζονταν από την τρόικα.

Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα μόλις και μετά βίας περά το 1% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,8% του ΑΕΠ  το πράγματα δυσκολεύουν επικίνδυνα.

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν και παραμένει η συλλογή των εσόδων η οποία υστέρησε έναντι του στόχου κατά περίπου  3,9 δις ευρώ από αυτά το 1,9 δις ευρώ αφορά την απόδοση των κερδών  των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και σύμφωνα με την τρόικα δεν προσμετρούνται στον υπολογισμού του  πρωτογενούς ισοζυγίου.

Το πρόβλημα βρίσκεται με  την υστέρηση  κατά  2 δις ευρώ από τα έσοδα του  τακτικού προϋπολογισμού. 

Από το συνολικό ποσό της υστέρησης μόνο τα 424 εκ ευρώ από το ΠΔΕ είναι σχετικά σίγουρα αφού αποτελούν κοινοτικούς πόρους οι οποίοι θα μπουν στα δημόσια ταμεία  τους πρώτους μήνες του χρόνου.

Τα υπόλοιπα 1,6 δις ευρώ είναι καθαρή υστέρηση από άμεσους και έμμεσους φόρους που δεν πληρώθηκαν τον τελευταίο μήνα του χρόνου.

Το χειρότερο είναι ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου και κατά τις πρώτες ημέρες της νέας Κυβέρνηση τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν.

Το δημοσιονομικό κενό του 2015 δηλαδή η απόκλιση του πρωτογενούς ισοζυγίου , δηλαδή των εσόδων μείον τα έξοδα , ώστε να επιτευχθεί ο στόχος  για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ θα μεγαλώσει ανάλογα.

Με δεδομένη την αποτυχία της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ με βάση το πρόγραμμα και 1,8% με βάση το προϋπολογισμό ο φετινός προϋπολογισμός είναι ήδη φορτωμένος από την αρχή του με πρόσθετες  «υποχρεώσεις».

Η εξέλιξη των εσόδων Δεκεμβρίου 2014 Ιανουαρίου 2015 θα είναι χειρότερη από την αντίστοιχη των ετών 2013 προς 2014.

Μόνη καταφυγή θα  είναι η περιστολή των δαπανών. Και  εκεί όμως τα περιθώρια είναι περιορισμένα αφού δεν έχουν ανακοινωθεί μειώσεις μισθών και συντάξεων και τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν πάνω από το 30% της χρηματοδότησης τους από την αρχή του χρόνου ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις συντάξεις τους.

Ακόμη και αν η νέα Κυβέρνηση δεν θελήσει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές θα πρέπει να βρεί επειγόντως τρόπους για να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες του προϋπολογισμού (μισθούς συντάξεις  ασφαλιστικά ταμεία) και στην συνέχεια  την κάλυψη των ομολόγων ύψους 4,5 δις που λήγουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.