Quantcast
Σεπόλια: Αυτός είναι ο λόγος που βγήκε σε πλειστηριασμό η κατοικία της οικογένειας με ΑμεΑ- Τι απαντά το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας - enikonomia.gr
share

Σεπόλια: Αυτός είναι ο λόγος που βγήκε σε πλειστηριασμό η κατοικία της οικογένειας με ΑμεΑ- Τι απαντά το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

δημοσιεύτηκε:

 

Για την οικογένεια με παιδί ΑμεΑ που έχασε την κατοικία της στα Σεπόλια μέσω της διαδικασίας πλειστηριασμού και την έξωση που της έγινε την περασμένη Δευτέρα μίλησε σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικογένειας Κωνσταντίνος Γλούμης στο Πρώτο Πρόγραμμα .

«Την γνωρίζαμε την υπόθεση εδώ και κάποιους μήνες. Είχαμε ενημερωθεί και είχαμε κάνει και συναντήσεις, μία εκ των οποίων ήταν και με την προηγούμενη υπουργό, την κυρία Ζαχαράκη. Να πούμε ότι καταλαβαίνουμε ότι οι πλειστηριασμοί είναι μια δύσκολη και σκληρή διαδικασία για κάθε οικογένεια, ειδικότερα αν υπάρχει και άτομο με αναπηρία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση» ανέφερε αρχικά ο κ. Γλούμης.

«Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι κάτι το οποίο έφερε η κυβέρνηση πέρυσι τον Ιούλιο. Ουσιαστικά υπάρχει μια διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού για οφειλέτες που ισχύει και για τράπεζες, για πιστωτικά ιδρύματα, για τους servicers αλλά και για το Δημόσιο και για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, τον προηγούμενο Ιούλιο επεκτάθηκαν τα κριτήρια και προστέθηκαν και τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%, αναγνωρίζοντας τους εαυτούς τους ως ευάλωτους οφειλέτες και στη συγκεκριμένη περίπτωση διευρύνθηκαν για αυτούς και τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά όρια τα οποία υπάρχουν» επισήμανε.

Μάλιστα, ο κ. Γλούμης σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά, ότι υποδείχθηκε η ύπαρξη του συγκεκριμένου μηχανισμού στην οικογένεια στα Σεπόλια, ωστόσο τόνισε πως η διαδικασία του πλειστηριασμού είχε ήδη γίνει όταν ενημερώθηκε το υπουργείο.

«Αυτό ήταν το ζήτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι μια διαδικασία έτσι κι αλλιώς που ισχύει οριζόντια στους πλειστηριασμούς, ισχύει μέχρι σε κάποια στάδια πριν από την ολοκλήρωσή του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το υπουργείο ενημερώθηκε όταν είχε γίνει η ολοκλήρωση του πλειστηριασμού και είχε οριστεί και ιδιοκτήτης. Είχε πλέον πληρώσει το τίμημα και είχε αγοράσει το σπίτι από την διαδικασία του πλειστηριασμού. Η διαδικασία του πλειστηριασμού είχε λάβει χώρα πολύ νωρίτερα από την ενημέρωση, είχε ήδη γίνει δηλαδή η διαδικασία. Τον Σεπτέμβριο που κάναμε και την συνάντηση, την πρώτη συνάντηση που έκανα και εγώ μαζί τους, το σπίτι είχε πλέον, είχε οριστεί νέος ιδιοκτήτης και το είχε αγοράσει πλέον.

Οπότε εκεί σε αυτή την περίπτωση όντως δεν υπήρχε δυνατότητα να κάνουμε κάτι, να αντιστρέψουμε μια διαδικασία πλειστηριασμού, όπως και για τον ιδιώτη που το αγόρασε, η οποία είχε ήδη ολοκληρωθεί και είχε διαμορφωθεί» εξήγησε.

Πρέπει να το ξέρει ο κόσμος, ακόμη και αν δεν αξιοποιήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τους ευαλώτους έχουν διευρυνθεί τα κριτήρια και έχουν ενταχθεί τα άτομα με αναπηρία, τόνισε.

«Πέρυσι τον Ιούλιο, με τον Κωστή Χατζηδάκη και τη Σοφία Ζαχαράκη επεκτάθηκαν οι όροι ένταξης στο πρόγραμμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, εντάχθηκαν τα άτομα με αναπηρία πάνω από 67% και δίνεται σε αυτούς η δυνατότητα, πλέον υποχρεώνονται οι τράπεζες, το Δημόσιο, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον υπάρχουν χρέη εκεί, να τα εντάξουν τα άτομα αυτά, να μπουν σε διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, να υπάρχει ένα χαμηλότερο ποσό δόσης το οποίο θα δίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ωφελούμενου. Αυτά τα προτείναμε απλά δυστυχώς ήταν ένας χρόνος πλέον που δεν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει.

Αυτό που καταλάβαμε, επειδή μιλήσαμε και με την οικογένεια ήταν ότι δεν γνώριζαν ότι είχαν αυτή τη δυνατότητα, βεβαίως καταλαβαίνουμε, το λέω με απόλυτο σεβασμό, ότι δεν υπήρξε κάποια προστασία, κάποια άσκηση δικαιώματός τους για την προστασία της συγκεκριμένης κατοικίας.

Απ’ όσο ξέρω υπήρχε δικηγόρος, αλλά δεν μπορώ να σας πω για ποιο λόγο τελικά δεν άσκησαν τα δικαιώματά τους».

Ως προς τι μπορεί να γίνει από εδώ και τώρα με τη συγκεκριμένη οικογένεια ή σε κάποια αντίστοιχη περίπτωση, ο κ. Γλούμης σημείωσε καταρχήν ότι υπάρχει μια πιο μεσοπρόθεσμη λύση, η οποία μπορεί να είναι μια φιλοξενία σε κάποια από τις δομές που υπάρχουν, τους ξενώνες φιλοξενίας για ευάλωτους.

«Οπότε μία λύση είναι σίγουρα αυτή, η οποία είναι βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προφανώς και μετά μπορούμε να δούμε το υπόλοιπο φάσμα μέτρων που υπάρχει για την προστασία όσων έχουν θέματα ευαλωτότητας ως προς την στέγαση. Δηλαδή, υπάρχει το επίδομα στέγασης στη συγκεκριμένη περίπτωση που για μία οικογένεια με τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ενδεχομένως να φτάνει και μέχρι τα 210 ευρώ το μήνα.

Είναι μία βοήθεια και να δούμε αθροιστικά επίσης ότι θα ισχύσει για αυτούς και το μέτρο της επιστροφής ενός ενοικίου τον Νοέμβριο. Εννοώ ότι υπάρχει ένα φάσμα γενικότερων μέτρων που ενισχύει οικογένειες και άτομα που έχουν θέματα στέγασης. Υπάρχει το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία, το οποίο επίσης εφαρμόζεται σε πάρα πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή ξεκινάμε σε 90 και, δήμους σε όλη τη χώρα. Είναι και ο δήμος της Αθήνας για τη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου με χρηματοδότηση από το υπουργείο βρίσκουμε σπίτι, εξασφαλίζουμε για δυο χρόνια τη στέγαση, τα έξοδα και τα λειτουργικά. Υπάρχει ένα πλαίσιο υποστήριξης και καλύπτουμε για ένα χρόνο και εργοδοτικές εισφορές για το άτομο το οποίο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, για την οικογένεια. Οπότε υπάρχει ένα πλέγμα μέτρων που μπορεί να στηρίξει μια οικογένεια που βρίσκεται στην πολύ δυσάρεστη και το κατανοούμε όλοι, θέση να φύγει από το σπίτι της.

Είναι κρίμα όταν υπάρχουν τα εργαλεία πλέον και έχουν φτιαχτεί και από το κράτος, ξαναλέω, προφανώς υπάρχουν πολλά περισσότερα αυτά που μπορούμε να κάνουμε γενικά για να στηρίξουμε τους πολίτες μας, ειδικά σε αυτή την περίοδο που το στεγαστικό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα αλλά όταν υπάρχουν εργαλεία τα οποία δίνουν τη δυνατότητα να ανακόψουμε έναν πλειστηριασμό, να μην προχωρήσουμε σε μια διαδικασία απομάκρυνσης από το σπίτι, είναι κρίμα να μην μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, γιατί υπάρχουν. Στο κομμάτι δηλαδή των οφειλετών των κόκκινων δανείων, της δυσκολίας πολλών ανθρώπων να αποπληρώσουν, υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορούν να τους στηρίξουν».

Όσο αφορά στην ενημέρωση των πολιτών για όλα τα στεγαστικά προγράμματα, ο κ. Γλούμης προανήγγειλε ότι στο τέλος του μήνα θα βγει στο διαδίκτυο μια ψηφιακή πύλη, ένα portal στεγαστικής πολιτικής το οποίο θα είναι δημόσιο βέβαια και εκεί θα υπάρχει όλη η πληροφορία και η ανακατεύθυνση για την επικοινωνία και θα υπάρχει και ένας οδηγός που βάζοντας κάποια βασικά στοιχεία θα μπορεί να βγάλει ποια είναι τα προγράμματα τα οποία είναι επιλέξιμα για κάθε περίπτωση και τι εξοικονόμηση θα έχει κανείς από όλα αυτά.

Ως προς το πού μπορεί να απευθυνθεί μια οικογένεια η οποία ενδεχομένως δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει νομική κατεύθυνση, ο κ. Γλούμης επισήμανε ότι στο κομμάτι των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, η αρμοδιότητα είναι στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και εκεί υπάρχει και το ενημερωτικό υλικό και στο site, αλλά υπάρχει και υποστήριξη τηλεφωνική για ό,τι χρειάζονται οι πολίτες.

Τι είπε ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων

Στην ίδια εκπομπή μίλησε ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, ο κ. Χάρης Χουρδάκης, ο οποίος τόνισε ότι δόθηκε μια μάχη εδώ και ένα χρόνο για το συγκεκριμένο σπίτι με περιφρούρηση, με τη γειτονιά και με την Επιτροπή.

«Η κυβέρνηση ήταν ενήμερη, έχουν γίνει επανειλημμένα διαβήματα, κινητοποιήσεις κτλ. και για αυτό και για άλλα σπίτια. Καταφέραμε σε πολλές περιπτώσεις να σταματήσουμε πλειστηριασμούς ή να κρατήσουμε τον κόσμο στα σπίτια του. Είχαμε συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών στις 10 του Απρίλη. Ο κύριος Κώτσηρας που κάτω από την πίεση και την κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών είχε αναγκαστεί να κλείσει το ραντεβού, δεν εμφανίστηκε και έστειλε την κυρία Αλαμπάση, την Γενική Γραμματέα και μας διαμήνυσε μετά από λίγες μέρες για τη συγκεκριμένη κατηγορία ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα» ανέφερε ο κ. Χουρδάκης

«Υπάρχουν δύο σοβαρές περιπτώσεις. Δύο κατηγορίες καταστάσεων των ανθρώπων που βιώνουν σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, σε σχέση με τις οικογένειες των ΑμεΑ, αλλά και γενικότερα. Όταν ο άλλος κινδυνεύει το παιδί του να χαθεί ή υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στην οικογένεια, δεν έχει ούτε το μυαλό να σκεφτεί αν θα τρέξει σε δικηγόρο, δεν θα τρέξει, αν θα διαπραγματευτεί, αν θα επαναδιαπραγματευτεί για να αλλάξει τους όρους δανεισμού. Το εκμεταλλεύονται αυτό οι εταιρείες και με το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις. Υπάρχει και η άλλη κατηγορία. Ξέροντας τα funds γιατί μελετάνε την αγορά, γιατί έχουν μελετήσει και επενδύσει στο συγκεκριμένο τομέα, να εμπορεύονται τα σπιτάκια του κοσμάκη που οι ίδιοι έχουν εξαθλιώσει, υπάρχει η άλλη ιστορία, ότι ξέροντας την κατάσταση που βρίσκονται αυτές τις οικογένειες κάνουν ακόμα και εικονικούς πλειστηριασμούς, εικονικές προδιαδικασίες. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Η οικογένεια πληροφορήθηκε δύο μήνες μετά από ένα πεταμένο φάκελο στην πολυκατοικία ότι είχε εκπλειστηριαστεί το σπίτι της. Το υπουργείο τα ξέρει όλα αυτά. Συναντηθήκαμε και με την κυρία Ζαχαράκη. Πήγαμε στο υπουργείο Οικονομικών, δεν πήραν καμία θέση. Είναι προκλητικό να λέει το υπουργείο ή το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν μπορεί, λέει το κράτος, μιλάμε για την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, να αγοράζει σπίτια ή να εξασφαλίζει τα σπίτια στις οικογένειες των αναπήρων» προσέθεσε.

 

Τα αιτήματα της οικογένειας

Η οικογένεια ζήτησε το εξής, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χουρδάκης.

«Μια οικογένεια που έχει 15.000 ένσημα, τα 10.000 βαρέα και ανθυγιεινά, που πλήρωνε μέχρι πέρυσι να βγει στη σύνταξη ο πατέρας που ήταν τυπογράφος και χτυπήθηκε από την ανεργία η τυπογραφία τα χρόνια της κρίσης, πλήρωνε στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, έναν Οργανισμό που οι κυβερνήσεις τον κλείσανε το 2013 Σαμαρά, ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας τον έκλεισαν, αλλά πλήρωναν οι εργαζόμενοι εισφορές μέχρι πέρυσι. Από αυτόν το λογαριασμό, αφού έστω έγινε ο πλειστηριασμός να δοθούν λεφτά στον αγοραστή που δεχόταν να φύγει από τη μέση και να αποπληρώσει. Ο Οργανισμός έχει κλείσει αλλά ακόμα και η έδρα του υπουργείου Οικογένειας είναι στο κτίριο του Οργανισμού αυτού. Ο Οργανισμός που πλήρωναν κατά 100%, οι εργαζόμενοι. Το κράτος δεν έβαζε ούτε ένα ευρώ στον Οργανισμό, αλλά οι εργαζόμενοι πληρώνουν μέχρι και σήμερα. Αγοράστηκε το σπίτι στον πλειστηριασμό. Να δώσουν στον αγοραστή, αφού δεχόταν να πάρει τα λεφτά του πίσω και η οικογένεια να αποπληρώσει το υπόλοιπο του πραγματικού δανείου, όχι τα πανωτόκια, τους τόκους υπερημερίας. Να φύγουν τα πανωτόκια από τη μέση και οι προσαυξήσεις και να αποπληρώσει σε ένα λογικό διακανονισμό με βάση τις δυνατότητές της. Δεν μπορούμε να δεχτούμε, να έχει δουλέψει μια οικογένεια με ένα παιδί με αναπηρία, να έχει 15.000 ένσημα, να πληρώνει τις εισφορές στους μισθούς του και οι τράπεζες και τα funds που δομήθηκαν με τα δικά μας λεφτά, με τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων και ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές».

Περιγράφοντας τη διαδικασία της έξωσης ο κ. Χουρδάκης είπε χαρακτηριστικά «έγινε έξωση την προηγούμενη Δευτέρα. Ο επικεφαλής της αστυνομίας που ήταν που μπήκαν λες και μπήκαν στο σπίτι του Αλ Καπόνε με πάνοπλους αστυνομικούς κτλ. ενώ ενημερώθηκε και είδε μπρος στα μάτια του το παιδί με λοίμωξη με υψηλό πυρετό, πέταξε την οικογένεια στο δρόμο. Το παιδί υποτροπίασε με λοίμωξη του αναπνευστικού και νοσηλεύεται από τη Δευτέρα το μεσημέρι στο νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας στην Αγία Όλγα. Έχουν τεράστια ευθύνη. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε η κυβέρνηση. Έγιναν παρεμβάσεις στους υπουργούς και στον κύριο Φλωρίδη και στην κυρία Μιχαηλίδου και δεν έκαναν τίποτα να το σταματήσουν. (…)Καλούμε τον κόσμο σε εγρήγορση. Αν δεν δώσουν άμεσα λύση και σε αυτή την περίπτωση και σε άλλες, θα πάμε σε κλιμάκωση κινητοποιήσεων και με πανελλαδική κινητοποίηση μέσα στον Ιούνιο. Δεν πάει άλλο».

Σχετικά με τη συγκεκριμένη παράμετρο των εισφορών στον ΟΕΚ, ο κ. Γλούμης εξήγησε ότι «υπάρχει διάδοχος του Οργανισμού, προφανώς ο φορέας όντως έκλεισε, αλλά υπάρχει διάδοχος που είναι η ΔΥΠΑ, η οποία συνεχίζει τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, τα οποία είχαν και το κομμάτι των δανειοδοτήσεων προκειμένου να αγοράσουν σπίτι, είχαν το κομμάτι εγγυήσεων. Να πούμε το ότι δεν είναι ότι δεν έρχεται ο ΟΕΚ που δίνουμε εισφορές να μας καλύψει αυτή τη στιγμή πληρώνοντας το δάνειο ή το ποσό το οποίο υπάρχει ή τον νέο ιδιοκτήτη για να το αγοράσουμε πίσω. Υπάρχουν προγράμματα τα οποία υλοποιούνται». Μεταξύ άλλων, ο κ. Γλούμης ανέφερε ότι με τα αποθεματικά του ΟΕΚ έτρεξε το πρόγραμμα Σπίτι μου που ήταν ένα πρόγραμμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και βοήθησε δέκα χιλιάδες πολίτες να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία. Επομένως υπάρχει πρόνοια, αξιοποιούνται τα ποσά αυτά. Απλά είναι άλλο το να μπούμε σε μια διαδικασία όπου όποιος χάνει το σπίτι του, έρχεται το κράτος να το αγοράσει πίσω και να το δώσει, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να το κρατήσει».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.