Quantcast
ΣΕΣΜΑ: Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας - enikonomia.gr
share

ΣΕΣΜΑ: Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Μεγαλύτερη αισιοδοξία για την πορεία των επιχειρήσεων και εν γένει της οικονομίας εκφράζουν οι συμβούλοι μάνατζμεντ, όπως προκύπτει από το Βαρόμετρο του ΣΕΣΜΑ για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Είναι μάλιστα το όγδοο διαδοχικό τρίμηνο κατά το οποίο βελτιώνονται οι προσδοκίες.

Ο Γενικός Δείκτης GRe+1 ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 17,5% από 16,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Στην άνοδο συνέβαλαν η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η προσδοκώμενη ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, αλλά και η άμβλυνση της αβεβαιότητας, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και των προσδοκιών. Επίσης σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τις προσδοκίες η αυξημένη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Οι προβλέψεις για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη ήταν λιγότερο αισιόδοξες το πρώτο τρίμηνο του 2018 έναντι του προηγουμένου, αλλά αισθητά βελτιωμένες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, o μέσος όρος των «θετικών» – «αρνητικών» προβλέψεων για τις μεταβλητές του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας, δηλαδή: ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών, περιορίστηκε από 31,2% στο τέλος του 2017 σε 25,3% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018. Η βελτίωση της αισιοδοξίας όμως παραμένει πολύ μεγάλη έναντι του πρώτου τριμήνου του 2017, όταν ο δείκτης είχε λάβει τιμή μόλις 0,4%.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ, Βασίλης Ρεγκούζας στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, «παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες λειτουργούσε η οικονομία της χώρας έως και το 2017, από το 2014 έχει θετική πορεία, με εξαίρεση το πρώτο επτάμηνο του 2015».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.