Quantcast
ΣΕΤΕ: Αυξήσεις από 5%-10% στο κόστος για το δωμάτιο το καλοκαίρι - enikonomia.gr
share

ΣΕΤΕ: Αυξήσεις από 5%-10% στο κόστος για το δωμάτιο το καλοκαίρι

δημοσιεύτηκε:

Για το πόσα επιπλέον χρήματα θα δώσει κάποιος φέτος σε σχέση με πέρυσι για να κλείσει τώρα τουριστικά πακέτα για να κάνει διακοπές απάντησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γρηγόρης Τάσιος.

“Η αλήθεια έχουμε κάνει προϋπολογισμό πόσο κοστίζει σε εμάς “, απάντησε και πρόσθεσε ότι ” Είναι συν 25% η δωματο-διανυκτέρευση. Είναι πολύ σημαντική η αύξηση. Και το λέω αυτό για να σας πω ότι υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές. Δεν γίνεται οι τιμές να παραμείνουν στο ίδιο καθεστώς. Το βλέπουμε έτσι και αλλιώς στην αγορά, δεν μπορεί άλλο να απορροφά όλες αυτές τις αυξήσεις , ιδιαίτερα από την αύξηση της ενέργειας. Για τις μεμονωμένες σχεδόν κρατήσεις βλέπουμε αυξήσεις από 5%-10%. Και δεν έχει σχέση η εθνικότητα, είναι καθαρά θέμα επιβίωσης επιχείρησης “.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε γιατί οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού για τη φετινή τουριστική σεζόν. ” Δυστυχώς βρεθήκαμε εξ απήνης, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας έχει φύγει αρκετό κομμάτι από τις επιχειρήσεις μας , θα μιλήσω κυρίως για την εποχικότητα ως προς αυτό το κομμάτι. Γιατί αναζήτησαν- και λογικό είναι ως ένα σημείο -δουλειές αλλού. Δουλειές βρέθηκαν γιατί και η ανεργία έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια από άλλους είδους επενδύσεις , από άλλες θέσεις εργασίες . Βλέπουμε το target group 25-35 ετών να μην θέλει να δουλέψει στην καθαριότητα του ξενοδοχείου ή ως βοηθός στο σέρβις και θέλει να εργαστεί σε μια δουλειά που έχει το πτυχίο του”, απάντησε.

” Σίγουρα βλέπουμε μια ανακατάταξη όσον αφορά τις επιχειρήσεις γιατί δεν δούλεψαν καθόλου. Και μέσα σε όλα αυτά ακούμε ό,τι δεν υπάρχει καλή φιλοξενία των εργαζομένων, ότι δεν τους πληρώνουν κλπ. Χθες ήταν πολύ ξεκάθαρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια που γίνεται από κοινού ως κοινωνικοί εταίροι και να ξεκινήσουμε το επόμενο διάστημα μια προσπάθεια εύρεσης μέσω του ΟΑΕΔ, για να μπορέσουμε να έχουμε και ημέρες καριέρας μέσα στον Μάιο .Αλλά και αντίστοιχα προχώρησαν ήδη οι επιχειρήσεις μέσω online διαδικασίας να κάνουν αιτήσεις στα τοπικά υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ για να αναζητήσουν θέσεις εργασίας από όσους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας”, συμπλήρωσε και τόνισε ότι ” θα φανεί στην πορεία τελικά πόσοι θέλουν να δουλέψουν στον κλάδο εποχικά. Και είναι σημαντικό για να δούμε τελικά από πού θα αντλήσουμε εργαζομένους ” .

Μεταξύ άλλων μίλησε και για το μισθολογικό κομμάτι. Ως ΣΕΤΕ” είμαστε οι μόνοι στον χώρο του τουρισμού που έχουμε ενεργή κλαδική σύμβαση στις εργασιακές μας σχέσεις” τόνισε και ανέφερε ότι ” δεν είμαστε εμείς που δεν πληρώνουμε, είναι ένα σύνολο υπηρεσιών οι οποίοι πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία να δίνουν αυτό που αναλογεί στον εργαζόμενο”.

Θα πρέπει επιτέλους ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες παράλληλα με ελέγχους οι οποίοι πρέπει να είναι σαρωτικοί και η ΕΡΓΑΝΗ δίνει αυτή την δυνατότητα, σημείωσε μεταξύ άλλων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.