Quantcast
ΣΕΒΕ: Τι αποκαλύπτει έρευνα για τις εξαγωγές- Πόσο επηρεάζονται από την κρίση στη Μέση Ανατολή - enikonomia.gr
share

ΣΕΒΕ: Τι αποκαλύπτει έρευνα για τις εξαγωγές- Πόσο επηρεάζονται από την κρίση στη Μέση Ανατολή

δημοσιεύτηκε:

Στον αντίκτυπο που θα έχει η κρίση στη Μέση Ανατολή στις εξαγωγές και τις εισαγωγές των επιχειρήσεών μας, σε τι βαθμό αλλά και με ποιες από τις χώρες-κράτη της περιοχής (Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Λίβανος, Συρία) έχουν εμπορική δραστηριότητα αναλύει έρευνα του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΣΣ) του ΣΕΒΕ.

Περίπου οι μισές επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα το 54% των επιχειρήσεων ανέφερε πως δεν έχει εμπορική δραστηριότητα με καμία από τις παραπάνω χώρες, ενώ για  τις υπόλοιπες 46% που έχουν εμπορική δραστηριότητα και σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα το 58% εξ αυτών, εκτιμά πως δεν θα επηρεαστούν οι εξαγωγές τους λόγω της κρίσης, το 3% εκτιμά πως θα επηρεαστούν θετικά, ενώ το 39% εκτιμά πως θα τις επηρεάσει αρνητικά, με το 29% εξ αυτών να αναμένει μικρή μείωση από 0% μέχρι 10%.

Ακολούθως, στον τομέα των εισαγωγών το 86% εκτιμά πως δεν θα επηρεαστούν οι εισαγωγές τους από την κρίση, ενώ το υπόλοιπο 14% εκτιμά πως θα τις επηρεάσει αρνητικά, με το 26% εξ αυτών να αναμένει μικρή μείωση από 0% μέχρι 10%, ενώ άλλο ένα 26% να αναμένει μεγάλη αύξηση της τάξης του 76 – 100%.

Το 30% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε πως έχουν εμπορική δραστηριότητα με το Ισραήλ, ενώ το 54% εξ αυτών με καμία από τις παραπάνω, γεγονός που εξηγεί και τα πολύ μεγάλα ποσοστά των επιχειρήσεων που πιστεύουν ότι η κρίση στη Μ. Ανατολή δεν θα τους επηρεάσει αισθητά.

 

Αισιοδοξία για το μέλλον

Την ίδια στιγμή, σε θετικά επίπεδα κινήθηκε ο Δείκτης Εξαγωγικών Προσδοκιών ECI ΣΕΒΕ-DHL με το κλίμα να παραμένει σταθερό με μια ανεπαίσθητη μείωση από τις 126 μονάδες το α’ εξάμηνο του 2023, στις 123,3 μονάδες φέτος. Ο Δείκτης ECI ΣΕΒΕ-DHL αναπτύχθηκε στις ακόλουθες τέσσερις ενότητες: εξαγωγές, εγχώριες πωλήσεις, διεθνείς και εγχώριες οικονομικές συνθήκες, ενώ το θέμα επικαιρότητας εστίασε στον αντίκτυπο της κρίσης στη Μ. Ανατολή.

Η κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιήθηκε από το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων σε συνεργασία με την εταιρία DHL, μέλος του ΣΕΒΕ. Αναλυτικότερα:

*Σε 53% διαμορφώθηκε το ποσοστό των θετικών εκτιμήσεων σχετικά με την πορεία των εξαγωγών, ενώ αντίστοιχα τα αποτελέσματα που αφορούσαν στη σταθερότητα και τη μείωση συγκέντρωσαν το 37% και το 10% του δείγματος.

*Προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες, γεγονός που αποτυπώνεται και στις προσδοκίες σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο στον τομέα αυτό με μόλις το 13% να αναμένει βελτίωση, το 42% σταθερότητα και το 45% επιδείνωση.

*Παράλληλα όμως, βελτίωση σημειώνεται όσον αφορά στις εγχώριες πωλήσεις με το 61% των επιχειρήσεων να αναμένουν αύξησή τους στο α’ εξάμηνο του 2024, ενώ το ποσοστό σταθερότητας διαμορφώνεται σε 30% και μόλις το 9% αναμένει μείωση.

*Στον τομέα των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, το μεγαλύτερο μερίδιο -και συγκεκριμένα το 46%- επέλεξε ως απάντηση τη σταθερότητα, το 28% επέλεξε ως απάντηση τη βελτίωση και το 25% ως απάντηση την επιδείνωση.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.