Quantcast
Σκέρτσος: Δεν θα δοθεί Ship Pass - Τι είπε για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια - enikonomia.gr
share

Σκέρτσος: Δεν θα δοθεί Ship Pass – Τι είπε για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξή του στο Mega αναφέρθηκε στις υψηλές τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί Ship Pass. «Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχει ωστόσο το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο που αφορά κατοίκους συγκεκριμένων νησιών. Αποτελεί μια στήριξη που μειώνει το κόστος της μετακίνησης τους διότι όντως εκεί υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που επιβαρύνουν τα εισοδήματα. Αντίστοιχα υπάρχει η επιδότηση των άγονων γραμμών».

«Διαπιστώσαμε ότι όντως υπάρχει ένα ζήτημα στο ύψος των τιμών των εισιτηρίων στις ακτοπλοϊκές γραμμές. Έγιναν συσκέψεις σε εσωτερικό επίπεδο της κυβέρνησης. Υπάρχει μια αύξηση η οποία φαίνεται να είναι κοντά στο 20%» δήλωσε ο κ. Σκέρτσος και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων. 

«Υπάρχουν αυξήσεις. Είναι 3 με 4 παράγοντες που διαμορφώνουν τα κόστη των ακτοπλοϊκών γραμμών. Αυτοί είναι τα κόστη των καυσίμων, όπου υπάρχει μια αποκλιμάκωση ωστόσο παραμένουν υψηλότερα από τα ιστορικά τους επίπεδα – κατά 20% . Αυτό πρέπει να το πούμε. Είναι σε σχέση με πέρυσι φθηνότερες οι τιμές των καυσίμων -20 % υψηλότερες από τα διαχρονικά ιστορικά επίπεδα καυσίμων. Το ένα κρατούμενο είναι αυτό. Υπάρχουν αυξήσεις στα εργασιακά κόστη, έχουν αυξηθεί δηλαδή οι μισθοί. Τρίτον, υπάρχουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα  των εταιρειών αυτών. Γιατί τα πλοία είναι παλιά, απαιτούνται – όλο και υψηλότερα ασφάλιστρα για την συντήρηση ή και την αποκατάσταση τους» περιέγραψε.

«Εμείς αυτό το οποίο είπαμε και συμφωνήθηκε είναι ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να δοθούν πολύ πιο ανταγωνιστικά πακέτα τιμών στις βασικές γραμμές κορμού, προς τα βασικά νησιά δηλαδή και τις  διασυνδέσεις που γίνονται από όλα τα λιμάνια της χώρας προς στα νησιά αυτά την αμέσως επόμενη περίοδο και προς το τέλος του καλοκαιριού. Υπάρχει πρόβλημα, αναγνωρίστηκε το πρόβλημα και αναμένουμε την αντίδραση της αγοράς για να δούμε πώς μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα» πρόσθεσε.

Επίσης ρωτήθηκε πότε θα παρουσιαστούν οι προτάσεις αυτές. «Μέσα στην εβδομάδα. Αυτά τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός του Ιουλίου. Για το υπόλοιπο του καλοκαιριού αναμένουμε να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στα βασικά πακέτα» απάντησε.

«Πρέπει να δώσουμε μια προτεραιότητα στα κοινωνικά εισιτήρια, στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, του κοινωνικού τουρισμού, στις οικογένειες, (στις οικογένειες που ταξιδεύουν με αυτοκίνητα).  Για όλα αυτά έγιναν συζητήσεις και περιμένουμε την αντίδραση της αγοράς και από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα κινηθούμε» τόνισε αναφερόμενος στα πακέτα προσφορών και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο οι μειωμένες τιμές στα εισιτήρια δεν θα αφορά όλο τον κόσμο.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά και η ελληνική γεωγραφία. Έχουμε έναν πολυνησιακό χαρακτήρα στην Ελλάδα. Έχουμε πάρα πολλά νησιά που δεν συναντώνται σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Δηλαδή οι ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις πρέπει να καλύπτουν και περιοχές και νησιά τα οποία δεν έχουν πάντα πληρότητα. Άρα λειτουργούν με ζημία» τόνισε.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.