Quantcast
Σκληρό μήνυμα Σαμαρά στους δανειστές να μην έχουν παράλογες απαιτήσεις! - enikonomia.gr
share

Σκληρό μήνυμα Σαμαρά στους δανειστές να μην έχουν παράλογες απαιτήσεις!

δημοσιεύτηκε:

Μήνυμα στην πλευρά των δανειστών ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, καθώς το κλίμα παραμένει βαρύ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ενώ δεν υπάρχει ακόμη ειδοποίηση για την επιστροφή του ΔΝΤ στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και οι πληροφορίες φέρουν το Ταμείο να ζητά επιπλέον μέτρα, πέραν όσων περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έστειλε την Κυριακή η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε σήμερα το βράδυ ότι «είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με την τρόικα, αλλά παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις κανείς δεν μπορεί να δεχθεί».

Πρόσθεσε, για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενόχλησή του, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας φέρεται, όπως μας φέρονταν όταν κατέρρεε η Ελλάδα, και ότι «οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας».

 

Δεν χρειάζονται νέα μέτρα
Ο πρωθυπουργός σημείωσε βρισκόμαστε στο κατώφλι της επόμενης ημέρας και ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα μείωσης των εισοδημάτων. Η τρόικα, είπε, εκτιμούσε και το 2013 ότι υπήρχε δημοσιονομικό κενό, αλλά και φέτος, αλλά έπεσε έξω στις εκτιμήσεις της. Τώρα, εκτιμά και πάλι ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2015, προσθέτοντας ότι αν αποδειχθεί λάθος η πρόβλεψη της κυβέρνησης, που διαφωνεί στο ζήτημα αυτό με την τρόικα, τότε θα πάρει μέτρα στη διάρκεια του 2015. Στο θέμα της λήψης πρόσθετων μέτρων από την 1η Ιουλίου 2015, εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από το πρόγραμμα, αναφέρεται η κυβέρνηση και στην επιστολή της προς την τρόικα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

 

Καταστροφή η αναθεώρηση των 100 μέτρων

Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η αναθεώρηση μέτρων, όπως αυτό που αφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα ήταν καταστροφή, ενώ επανέλαβε πως «ασφαλώς και η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τους στόχους της» ενώ τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

 

Αναγκαία η πολιτική σταθερότητα
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας και όπως είπε, εφόσον ξεπεράσουμε την πολιτική αβεβαιότητα μπορούμε κάλλιστα να δανειζόμαστε πλέον από τις αγορές και όχι από τους δανειστές μας, ιδιαίτερα αν μας δώσουν και την προληπτική γραμμή στήριξης.

 

Βιώσιμο το χρέος

Για το χρέος τόνισε πως είναι βιώσιμο, προσθέτοντας όμως πως διεκδικούμε την περαιτέρω βελτίωσή του. Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κάναμε τεράστια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης». Υποστήριξε δε ότι «δεν μπορείς να κάνεις σημαντική αναδιάρθρωση στη φορολογία σε φάση ύφεσης, χρειάζεσαι ανάπτυξη. Δεν μπορείς να κάνεις διοικητικές μεταρρυθμίσεις σε καθεστώς ύφεσης χρειάζεσαι ανάπτυξη».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.