Quantcast
Σκρέκας: Επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, εξαφανίστηκαν οι εικονικές εκπτώσεις - enikonomia.gr
share

Σκρέκας: Επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, εξαφανίστηκαν οι εικονικές εκπτώσεις

δημοσιεύτηκε:

Μόλις επιβλήθηκαν τα υψηλά πρόστιμα σε τρεις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών για παραπλανητικές εκπτώσεις μετά εξαφανίστηκαν και οι εικονικές εκπτώσεις είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ενδεικτικά «οι εκπτώσεις αυτές ανέφεραν τιμή -κατασκευαστή ή μια προτεινόμενη τιμή λιανικής  1.000 ευρώ, όφελος για τον καταναλωτή 300 ευρώ,  τελική τιμή 700 ευρώ, αυτό σταμάτησε. Τώρα έχουν προχωρήσει στις πραγματικές εκπτώσεις οι εταιρείες αυτές, δηλαδή στη μειωμένη τιμή σε σχέση με τις προηγούμενες 30 ημέρες  και σταμάτησε το να αυξάνουν την τιμή και στη συνέχεια να την μειώνουν προχωρώντας σε μια εικονική έκπτωση η οποία εξαπατά τον καταναλωτή».

 Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν οι παραβάτες πληρώνουν τα πρόστιμα. «Φυσικά και πληρώνονται τα πρόστιμα » απάντησε και είπε πως «υπάρχει η δυνατότητα οι παραβάτες να προσφύγουν στα δικαστήρια. Και για να προσφύγουν στα δικαστήρια  πρέπει να πληρώσουν ένα ποσοστό του προστίμου που τους έχει επιβληθεί». Ο υπουργός επεσήμανε πως εάν οι υπόχρεοι πληρώσουν αμέσως τα πρόστιμα για τις πλασματικές εκπτώσεις που τους έχουν επιβληθεί τότε μπορεί να έχουν κάποια έκπτωση αλλά δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη συνέχεια στα δικαστήρια για το θέμα αυτό.

Έρχεται διάταξη για παράταση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε ότι έρχεται διάταξη στο νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα της παράτασης του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.  «Σήμερα περνάμε μία διάταξη στο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή όπου δίνει τη δυνατότητα της παράτασης του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχουμε βάλει στις επιχειρήσεις και στο λιανεμπόριο και στις παραγωγικές επιχειρήσεις για συγκεκριμένα είδη βασικής ανάγκης που χρησιμοποιεί το νοικοκυριό. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε προχωρήσει ήδη σε ελέγχους σε ό, τι αφορά την πιθανότητα ύπαρξης πλασματικών εικονικών εκπτώσεων. Εξ ου και επιβλήθηκαν τα τεράστια αυτά πρόστιμα σε αυτούς που παραβίασαν τον νόμο. Και τρίτον σε ελέγχους που έχουν να κάνουν με την απάτη των καταναλωτών μέσα από την απομίμηση, μέσα από την πώληση να το πω καλύτερα προϊόντων που μιμούνται από μιμούνται ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το λάδι, η φέτα, το μέλι» τόνισε.

Πού θα γίνουν οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα

Και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα  θα επεκταθούν και έλεγχοι σε ό,τι αφορά και το μεικτό κέρδος  των επιχειρήσεων λιανεμπορίου αλλά και των προμηθευτών τους. « Δεν θα επιτρέψουμε την αναρχία στην αγορά. Θα είμαστε αμείλικτοι με τους παραβάτες του νόμου. Το επόμενο διάστημα- μόλις ψηφιστεί και η διάταξη  σήμερα-   θα επεκταθούν και έλεγχοι σε ό,τι αφορά και το μεικτό κέρδος  των επιχειρήσεων λιανεμπορίου αλλά και των προμηθευτών τους .Δηλαδή δεν θα πρέπει να έχουν μεικτόκέρδος – να έχουν περιθώριο κέρδους  μεγαλύτερο από αυτό που είχαν πριν ξεκινήσει η εισαγόμενη  πληθωριστική κρίση »

Για τους ελέγχους στην αγορά τροφίμων

Ο υπουργός ανάπτυξης αναφέρθηκε εκτενώς και στον κλάδο των τροφίμων όπου εκτός από τις ανατιμήσεις υπάρχουν και καταγγελίες για εξαπάτηση των πολιτών. «Ήδη έχουμε προχωρήσει σε ελέγχους και σε ό, τι αφορά την προστασία των παραγόμενων προϊόντων στην Ελλάδα» είπε  ανέφερε σχετικά παραδείγματα: «Πολλοί καταναλωτές ενώ πληρώνουν για φέτα ή μία χωριάτικη που πρέπει να έχει φέτα, τελικά τους προσφέρουν λευκό τυρί. Αυτό γίνεται σε χώρους εστίασης όπως εστιατόρια ή ξενοδοχεία Επίσης όταν το πρωινό σε ξενοδοχεία  παρέχει μέλι θα πρέπει το ταμπελάκι το οποίο θα πρέπει να αναγράφει τον παραγωγό και την προέλευσή του για παράδειγμα εάν είναι θυμαρίσιο ή όχι . Επίσης, πρέπει το λάδι σε εστιατόρια και σε εστιατόρια των ξενοδοχείων να προσφέρεται σε  σε κλειστές συσκευασίες, σε τυποποιημένες συσκευασίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε επιβάλλει πάνω από 100.000 ευρώ πρόστιμα σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία τα οποία παραβαίνουν το νόμο».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.