Quantcast
Σκρέκας: Η Ελλάδα απαλλάσσεται από πρόστιμα για 10 χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων - enikonomia.gr
share

Σκρέκας: Η Ελλάδα απαλλάσσεται από πρόστιμα για 10 χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων

δημοσιεύτηκε:

Από την υποχρέωση καταβολής προστίμων για ακόμη 10 από τους παράνομους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) απαλλάσσεται η Ελλάδα, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας και πρόσθεσε ότι «Η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, για τους οποίους η χώρα μας ζημιώνεται με εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αποτελεί μέρος της μεγάλης προσπάθειάς μας να βάλουμε τάξη σε μια άναρχη κατάσταση. Με μεθοδικότητα προχωράμε τον σχεδιασμό μας στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων με μόνιμες και βιώσιμες λύσεις, οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».
Οι ΧΑΔΑ
Συγκεκριμένα εντός του 2020, αποδείχθηκε η αποκατάσταση 8 ΧΑΔΑ (Κυθήρων, Μαραθώνα, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Καρύστου, Χαλκιδέων/ θέση «Φάρος», Σερίφου, Πάρου και Λέρου) και η παύση λειτουργίας 2 ΧΑΔΑ (Κυθήρων και Σίφνου) με αποτέλεσμα τη μείωση των ετήσιων προστίμων. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα κατέβαλλε το ποσό των 80.000 ευρώ, σε ετήσια βάση, για καθεμία από τις 65 περιπτώσεις παράνομων ΧΑΔΑ που υπήρχαν το α’ εξάμηνο του 2019. Κατά το β’ εξάμηνο του ίδιου έτους, αποδείχθηκε η παύση λειτουργίας 5 ΧΑΔΑ (Πάτμου, Κέας, Καρύστου, Σικίνου και Κάσου).
Για το δε β’ εξάμηνο του 2019 και για το 2020, το ετήσιο πρόστιμο απομειώθηκε κατά 1.200.000 ευρώ, μια μείωση της τάξης του 23%, μέσα σε μόλις 18 μήνες. Πλέον, απομένουν 50 υπό εξέταση περιπτώσεις προστίμων, οι 25 από τις οποίες θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ το 2021, ενώ οι υπόλοιπες εντός του 2022.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.