Quantcast
Σκρέκας: Η πρώτη εταιρεία στην οποία βάλαμε πρόστιμο μείωσε τις τιμές της κατά 25% - Τι είπε για τους ελέγχους - enikonomia.gr
share

Σκρέκας: Η πρώτη εταιρεία στην οποία βάλαμε πρόστιμο μείωσε τις τιμές της κατά 25% – Τι είπε για τους ελέγχους

δημοσιεύτηκε:

Τον τρόπο που θα μειωθούν οι τιμές προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Πάμε να δούμε τι θα κάνουμε και τι έχουμε σχεδιάσει ώστε πραγματικά οι καταναλωτές να αρχίσουν να βλέπουν τις τιμές στα ράφια να πέφτουν. Το πρώτο έχει να κάνει με τους ελέγχους για την  αισχροκέρδεια: Η ακρίβεια στα ράφια δεν προέρχεται μόνο από την αισχροκέρδεια γιατί έχει κυριαρχήσει και αυτή η άποψη, αλλά έχει να κάνει και με αντικειμενικές συνθήκες οι οποίες αυξήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Η ακρίβεια, οι πρώτες ύλες τώρα αρχίζουν και μειώνονται. Τώρα που μειώνονται αυτές οι πρώτες ύλες, μειώνονται οι παράγοντες κόστους και τώρα δημιουργείται η πιθανότητα να έχουμε πληθωρισμό απληστίας. Ελέγχουμε για την αισχροκέρδεια. Όποια εταιρεία προσπαθήσει να αισχροκερδήσει ή να κερδοσκοπήσει σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία, τότε επιβάλλεται πρόστιμο. Το πρόστιμο πληρώνεται και ανακοινώνεται» σημείωσε.

Ο Κώστας Σκρέκας μίλησε για το πρόστιμα που έχει επιβάλει το υπουργείο σε εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία. «Μέχρι τώρα έχουμε επιβάλει πρόστιμα σε 4 πολυεθνικές εταιρείες. Η πρώτη από τις οποίες επιβλήθηκε το πρόστιμο, ήδη διόρθωσε τις τιμές της στα ράφια μέχρι και 25% για τα προϊόντα που βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερο κέρδος το 2023 σε σχέση με το 2021. Για τους κωδικούς που εντοπίσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα μειώθηκαν οι τιμές και αυτό φάνηκε στο ράφι. Περιμένουμε να το κάνουν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Εάν δεν το κάνουν, τότε  εμείς θα επαναλάβουμε σε 1 με 2 μήνες τον έλεγχο» είπε.

«Μέχρι τώρα έχουμε επιβάλλει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν εισπραχθεί, έχουν βεβαιωθεί προς είσπραξη από την ΔΟΥ περίπου τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή σχεδόν το 70% ή το 80% των προστίμων. Τα τελευταία 3 εκατ. ευρώ έχουν επιβληθεί τις τελευταίες 2 εβδομάδες, οπότε περιμένουμε και αυτά να πληρωθούν. Κατέθεσα στην Βουλή των Ελλήνων πριν μερικές ημέρες το αντίγραφο, το διπλότυπο είσπραξης… πληρωμής να το πω πιο σωστά του 1 εκατ. ευρώ από τις εταιρίες που επιβλήθηκαν τα πρόστιμα και περιμένουμε και από τις άλλες.

Τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια:

  • Το πρώτο είναι οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια. Καμία εταιρεία δεν θέλει να ακούγεται το όνομά της γιατί το κακό που μπορεί να υποστεί, η ζημία από τη μείωση των πωλήσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το πρόστιμο το χρηματικό.
  • Το δεύτερο που κάνουμε είναι οι πρωτοβουλίες για τη μείωση της τιμής γιατί έχουμε:

-Την πρωτοβουλία της μόνιμης μείωσης τιμής. Μια πρωτοβουλία την έχει κάνει μόνο η Ελλάδα στη Ευρώπη. Δουλεύει αυτό.

-Είχαμε βάλει σαν στόχο 500 προϊόντα. Μέχρι χθες είχαμε 890 προϊόντα διαφορετικά τα οποία έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία μόνιμης μείωσης τιμής. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα  που έχουν το ειδικό καρτελάκι που γράφει υπουργείο Ανάπτυξης -ελληνική κυβέρνηση μείον 5% τουλάχιστον έκπτωση για 6 μήνες τουλάχιστον.

Το προϊόν αυτό θα πρέπει να έχει σταθερά μειωμένη τιμή σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχουν κάποιες αλυσίδες που αναγράφουν πάνω στο καρτελάκι, την ταμπέλα ποια είναι η προηγούμενη τιμή και ποια είναι η τιμή μετά την έκπτωση του -5%» σημείωσε.

Black Friday: Πώς θα γίνει ο έλεγχος για τις παραπλανητικές προσφορές 

Τέλος ρωτήθηκε για τον τρόπο που θα γίνεται ο έλεγχος για τις παραπλανητικές προσφορές. «Η ΔΙΜΕΑ όλο το προηγούμενο διάστημα  έχει συλλέξει χιλιάδες τιμές από χιλιάδες προϊόντα, έχει προχωρήσει σε μια ευρεία τιμοληψία. Θα συγκρίνουμε  τις τιμές μετά την Black Friday σε σχέση με τις τιμές πριν από την περίοδο αυτή» απάντησε και ανέφερε πως «εάν εντοπιστούν προβλήματα, τότε  θα επιβληθούν πρόστιμα. Πιστεύουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες  θα δούμε ακόμη περισσότερα προϊόντα να σταθεροποιούνται  και να μειώνουν τις τιμές τους».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.