Quantcast
Σκυλακάκης στον Realfm 97,8: Πώς θα αξιοποιηθεί το υπερπλεόνασμα - Τι είπε για την 13η σύνταξη και τις επενδύσεις - enikonomia.gr
share

Σκυλακάκης στον Realfm 97,8: Πώς θα αξιοποιηθεί το υπερπλεόνασμα – Τι είπε για την 13η σύνταξη και τις επενδύσεις

δημοσιεύτηκε:

“Έχουμε έναν προϋπολογισμό που η Ευρώπη και όσοι παρακολουθούν θεωρούν ότι είναι ρεαλιστικός και είμαστε από τις λίγες χώρες που δεν έχουμε καμία παρατήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, Μπαίνουμε σιγά – σιγά σε μια δημοσιονομική κανονικότητα” τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Νίκου Ρογκάκου και Γιώργου Χουδαλάκη, ο κ. Σκυλακάκης αναφερόμενος στο υπερπλεόνασμα και πώς αυτό θα διατεθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

“Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε ένα μικρό υπερπλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ. Ένα κομμάτι από αυτά πρέπει να μείνει ως περιθώριο ασφαλείας στην περίπτωση που δεν “πιαστούν” οι στόχοι για τα έσοδα συν το ότι υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις όπως είναι οι ΥΚΩ που δίνονται στη ΔΕΗ και αφορούν σε περασμένα χρόνια αλλά πρέπει να δοθούν. Θα δούμε τι θα περισσέψει, θα ενημερώσουμε τον Πρωθυπουργό στο τέλος του μήνα αφού κάνουμε μια εκτίμηση για το αν υπάρχει κάποια άλλη υποεκτέλεση και θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τι θα γίνει. Να κάνουμε λίγη υπομονή. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να πειράξουμε κανένα μόνιμο μέτρο. Ό,τι γίνει θα γίνει μόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στοχευμένα”.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν επιπλέον χρήματα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε “έχουμε κάνει ήδη αυτή τη δουλειά πολύ νωρίς – βρήκαμε το καλοκαίρι κάποια χρήματα για τον ΕΝΦΙΑ, για το επίδομα θέρμανσης και την προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα- έχουμε ήδη καταναλώσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο, δεν νομίζω ότι είναι σοβαρά τα ποσά που θα βρούμε στον τελικό κύκλο της υποεκτέλεσης”.
Σχετικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι “φέτος έχουμε μια υποεκτέλεση η οποία έχει ξεκινήσει από το πρώτο εξάμηνο- τα έργα και οι επενδύσεις απαιτούν χρόνο. Για του χρόνου έχουμε προβλέψει περίπου 7,15 δισ. ευρώ για δαπάνες επενδύσεων. Είναι πολύ μεγάλο το ποσό. Είναι και το στοίχημα μεγάλο για όλο το επιτελείο και να θυμίσω ότι έχουμε την επιδίωξη πρόσθετα χρήματα, τα λεγόμενα ANFAs να πάνε όχι στο χρέος, αλλά να ενισχύσουν περαιτέρω τις επενδύσεις”.
Σύμφωνα με τον ίδιο “το 2020 το πλεόνασμα υπολογίζεται στο 3,58%” και εξήγησε ότι “τα υψηλά υπερπλεονάσμαρα προέρχονται από περίσσευμα φόρων, από υπερβολικούς φόρους. Τα τελευταία τρία χρόνια μαζεύτηκαν υπερπλεονάσματα που δεν μοιράστηκαν 11 δισ. ευρώ”.
Σχετικά με την 13η σύνταξη ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι “θα πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα το συνταξιοδοτικό σε μια μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει και τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και το πώς θα νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας. Πάντως τα χρήματα υπάρχουν”.


Ακούστε το ηχητικό:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.