Quantcast
Σκυλακάκης στον RealFm: Οι Επιστρεπτέες θα υπάρχουν, όσο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα - enikonomia.gr
share

Σκυλακάκης στον RealFm: Οι Επιστρεπτέες θα υπάρχουν, όσο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα

δημοσιεύτηκε:

“Το κλειδί της επανεκκίνησης είναι να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας ζωντανές, ταυτόχρονα όμως και την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών” τόνισε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι “υπάρχει ένα θετικό στοιχείο: πάνω από 20 δισ. ευρώ έχουν αυξηθεί οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες – είναι μοιρασμένες μεταξύ νοικοκυριών και επιχειρήσεων- και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα σημαντικής αναβαλλόμενης κατανάλωσης και σημαντικών επενδύσεων που έχουν αναβληθεί. Το θέμα της επανόδου της οικονομίας έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, θα κριθεί ωστόσο και από τον τουρισμό. Είναι πολύ νωρίς για να κάνω προβλέψεις για όλη τη χρονιά, όμως αυτοί οι δύο μήνες lockdown που δεν είχε προϋπολογισθεί, θα “χτυπήσουν” την ανάκαμψη φέτος και τα δημόσια οικονομικά και θα χρειαστεί προσοχή ώσπου να φτάσουμε στην τελευταία ημέρα εξόδου από την πανδημία”.
Σχετικά με τις αναστολές συμβάσεων και την κριτική της Αντιπολίτευσης, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι “καταρχάς οι αναστολές είναι μια σημαντική στήριξη εργασίας. Άλλωστε λειτουργεί ταυτόχρονα το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ με τις αναστολές. Σε ό,τι αφορά την κριτική για μη επαρκή στήριξη, είναι η χαρά της αντιπολίτευσης να λέει πράγματα, να υπερακοντίζει αυτά που λέει η κυβέρνηση. Αλλά θα πρέπει να σκεφτεί τι θα είχε συμβεί στα δημοσιονομικά και στον δανεισμό μας αν είχαμε ακολουθήσει μια εμπροσθοβαρή πολιτική”. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, “για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές, δεν τίθεται θέμα για τις αναστολές και τον Μάρτιο. Το το θα γίνει με το άνοιγμα της οικονομίας δεν μπορώ να σας το πω. Αυτό που μπορώ να πω είναι για την τεράστια οικονομική σημασία που έχει το λιανεμπόριο. Και όσο άνοιξε κανονικά, υπήρξε μια μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που ήταν τόσο μεγάλη και υπήρξε και αύξηση του τζίρου. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι μια θετική έκπληξη όποτε συμβεί, καθώς ο κόσμος θέλει να πάει να ψωνίσει γιατί εδώ και πολλούς μήνες δεν ψωνίζει αυτά που χρειάζεται και θέλει”.
Στην κριτική για το ότι τα χρήματα που δίνονται για στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων, νοικοκυριών είναι “ασπιρίνη” ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι “τα χρήματα που βάλαμε στον προϋπολογισμό, πάνω από 7 δισ. ευρώ, δεν είναι ασπιρίνη. Προφανώς θα χρειαστούν επιπλέον. Ένα κομμάτι καλύπτεται από το REACT-EU και ήδη θα προχωρήσουμε σε αίτημα για να λάβουμε χρήματα μέσα από αυτό το εργαλείο, το οποίο είναι πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Και κάποια θα μπορούν να προέλθουν από μείωση φορολογικών εσόδων. Ο Μάρτιος θα είναι καθοριστικός μήνας για τα δημόσια οικονομικά”.
Σχετικά με τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι “θα υπάρχουν Επιστρεπτέες όσο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα καθώς είναι σημαντικό εργαλείο. Για το μέλλον θα είναι μη επιστρεπτέο το 50%. Για τις Επιστρεπτέες 1,2,3, για το κομμάτι που θα είναι μη επιστρεπτέο, θα επανέλθουμε όταν θα κλείσει η πανδημία”.
Ο κ. Σκυλακάκης είπε ακόμη ότι “αν χάσουμε δύο τουριστικές περιόδους δεν θα αντέξουμε σαν οικονομία. Ο ιός έχει έντονα εποχικά χαρακτηριστικά, συν το ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν και αυτό είναι σημαντικό. Το πρώτο εξάμηνο θα έχουμε καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι”. Σε ερώτηση για το εάν και πώς θα στηριχθεί η οικονομία, όταν θα επανεκκινήσει συνολικά, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι “έχουμε υπολογίσει κάποια χρήματα και τα βάλαμε από τις αρχές του έτους, όπως για τις ασφαλιστικές εισφορές, έχουμε και μεγάλα προγράμματα που θα έρθουν, όπως τα προγράμματα κατάρτισης που θα βοηθήσουν τους εργαζομένους, όμως τα δημόσια οικονομικά έχουν υποστεί πολύ σημαντική πίεση από την πανδημία και το 2021 είναι μια δύσκολη χρονιά, για δεύτερη χρονιά θα έχουμε μεγάλο έλλειμμα. Η ύφεση του 2020 μεταφέρεται και το 2021”.

Ακούστε το ηχητικό:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.