Quantcast
Σκυλακάκης: Θα ανακοινωθούν νέα μέτρα ανακούφισης τις επόμενες ημέρες - Τι είπε για τα τεκμήρια - enikonomia.gr
share

Σκυλακάκης: Θα ανακοινωθούν νέα μέτρα ανακούφισης τις επόμενες ημέρες – Τι είπε για τα τεκμήρια

δημοσιεύτηκε:

Νέα μέτρα ανακούφισης για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις για τον Απρίλιο θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο MEGA.
Σε ερώτηση πώς θα κρατηθούν οι επιχειρήσεις ανοιχτές, οι θέσεις εργασίες όρθιες στην περίοδο όπου η οικονομία θα ανακάμπτει απάντησε τα εξής: “η έξοδος από τον αναπνευστήρα θα γίνει παράλληλα με μια επάνοδο της ζήτησης σε πάρα πολλούς τομείς. Φανταζόμαστε μάλιστα ότι υπάρχει μια αναβαλλόμενη ζήτηση και αυτό το βλέπουμε από τις αποταμιεύσεις που ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ που συσσωρεύτηκαν στις τράπεζες, πάνω από τις μισές από τα νοικοκυριά. Συνεπώς η επάνοδος της ζήτησης θα επαναφέρει και πάρα πολλές επιχειρήσεις τουλάχιστον στην τρέχουσα διαχείριση στην προηγούμενη φάση. Δεν θα τους δώσει τις απώλειες που υπέστησαν σε όλο αυτό το διάστημα, που σε μεγάλο βαθμό προσπαθήσαμε να τις καλύψουμε από πλευράς ρευστότητας και από πλευράς ενισχύσεων με τα πολύ μεγάλα μέτρα που κάναμε”.
“Και θα έχουμε και κάποια μέτρα τα οποία ήδη παρουσιάσαμε, λείπουν ελάχιστα… λείπει ας πούμε ένα αξιόλογο μέτρο από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης σε επιλεγμένους κλάδους. Αλλά και αυτά θα παρουσιαστούν στις επόμενες ημέρες”, συμπλήρωσε. Σε ερώτηση εάν θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα πακέτο ενίσχυσης στη φάση της ανάκαμψης ή θα ανακοινωθούν μέτρα Απριλίου την επόμενη εβδομάδα όπως έχει προαναγγελθεί είπε ότι ” Τα περισσότερα μέτρα, με εξαίρεση αυτού του υπουργείου Ανάπτυξης, τα έχουμε ανακοινώσει, αυτά που αφορούν στις φάσεις ανάκαμψης. Αυτά που θα ανακοινώσουμε είναι οι συνέχειες των μέτρων με βάση το ότι συνεχίζεται το lockdown”.
Σε ερώτηση εάν μερικά από αυτά τα μέτρα είναι για πχ τα μηδενικά ενοίκια για τις κλειστές επιχειρήσεις απάντησε: “Όλα αυτά τα θέματα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, οπότε δεν μπορώ να σας τα πω και εγώ σήμερα”. Και συνέχισε λέγοντας ότι όλα τα είναι μέτρα ανακούφισης του Απριλίου.

Για τα δημόσια οικονομικά
Μεταξύ άλλων μίλησε και για τα δημοσιονομικά οικονομικά της χώρας. “Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του κόσμου. Και τα δημόσια οικονομικά δέχονται πλήγματα”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι “τα δημόσια οικονομικά κρατούν όρθια στη πραγματικότητα ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας. Έχουμε ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ σε ταμειακές δαπάνες στην διάρκεια της κρίσης”.
Για τα τεκμήρια
Όσον αφορά στο θέμα των τεκμηρίων είπε ότι “Όλα τα εισοδήματα που ήρθαν από το κράτος, με βάση την κείμενη φορολογική νομοθεσία, πρέπει να ερμηνευθούν ως καλύπτοντα τεκμήρια. Διότι τα τεκμήρια δεν αφορούν μια τιμωρητική πράξη. Έρχονται απλώς να προστεθούν εκεί πέρα που δεν μπορείς να δικαιολογήσεις τα εισοδήματά σου. Είναι προφανές ότι εάν πήρες εισοδήματα από το κράτος, μπορείς να τα δικαιολογήσεις”.
Για την προκαταβολή φόρου
Αναφορικά με το τι θα ισχύσει με την προκαταβολή φόρου, “ πρέπει να τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας για να αποκτήσουμε και εμείς και εσείς εικόνα. Διότι, κάθε εβδομάδα που περνάει προστίθεται κόστος και πρέπει να χειριστούμε με προσοχή τα διαθέσιμά μας για να μπούμε στη φάση ανάκαμψης έχοντας τους πόρους που είναι αναγκαίοι ώστε να μην υπάρχουν δημοσιονομικά θέματα”.
Για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
Σχετικά με το τι θα ισχύσει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις είπε τα εξής “Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις μαζί και με τα θέματα τεκμηρίων θα ανακοινώσουμε τι θα γίνει πριν αρχίσουν οι φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή ο χρόνος ο κρίσιμος είναι τότε”.
Προϋπολογισμός
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ο προϋπολογισμός «έχει υποστεί σοβαρές αλλαγές λόγω των δαπανών και των απωλειών στα έσοδα. Έχουμε ένα θετικό, ότι κουβαλάμε μεγαλύτερο ΑΕΠ από ότι περιμέναμε λόγω μικρότερης ύφεσης», ενώ εκτίμησε ότι το μηνιαίο κόστος από το λουκέτο στο λιανεμπόριο είναι περί το 1,3-1,4 δισ ευρώ. Τέλος, υποστήριξε ότι στόχος για τον ελληνικό τουρισμό φέτος είναι να πετύχει «το 40,50,55% του 2019», σίγουρα όμως θα είναι αυξημένος συγκριτικά με το 2020.

Δείτε το βίντεο του MEGΑ:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.