Quantcast
Σκυλακάκης: Tο κλειδί της ακρίβειας αυτή την περίοδο είναι οι τιμές του φυσικού αερίου - enikonomia.gr
share

Σκυλακάκης: Tο κλειδί της ακρίβειας αυτή την περίοδο είναι οι τιμές του φυσικού αερίου

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα υπάρξει το επόμενο διάστημα μεγαλύτερο κύμα ανατιμήσεων στα προϊόντα ρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

“Όλο το κλειδί θα είναι ο πόλεμος. Στα διεθνή προϊόντα οι αγορές οι χρηματιστηριακές προεξόφλησαν τον πόλεμο μήνες προτού γίνει η ρωσική εισβολή” απάντησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και είπε ότι για αυτόν λόγο οι πολίτες είδαν και αυξήσεις στους λογαριασμούς ου φυσικού αερίου/ρεύματος.

“Τώρα προεξοφλούν μια μακρά διάρκεια πολέμου κάποιοι. Δεν το ξέρω, μακάρι να ήμουν στο μυαλό του Πούτιν. Μάλλον δεν είμαι στο μυαλό του Πούτιν για να είμαι ειλικρινής και να ήξερα τι μέλλει γενέσθαι. Αλλά η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι παραγωγοί σιτηρών”, πρόσθεσε.

Όσο διαρκεί ο πόλεμος θα υπάρχουν συνεχείς αυξήσεις στα προϊόντα

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν όσο διαρκεί ο πόλεμος θα υπάρχουν συνεχείς αυξήσεις στα προϊόντα. “Θα βλέπουμε μια πίεση στον πληθωρισμό, κατά βάση στο ηλεκτρικό ρεύμα και προσπαθούμε να περιορίσουμε τις ανατιμήσεις γιατί εκεί οι αυξήσεις είναι σημαντικές” απάντησε.
Επίσης είπε ακόμη ότι το κλειδί της ακρίβειας αυτή την περίοδο είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, που έχουν τιναχτεί “στον αέρα”, την τελευταία 10ετία, από 20 – 25 ευρώ έχουν πάει σήμερα στα 108 ευρώ.

“Κάθε 10 ευρώ που ανεβαίνει είναι 600 εκατομμύρια ευρώ εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Χτυπάει όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που στηρίζονται στο φυσικό αέριο” σημείωσε.


“Σε ετήσια βάση το φυσικό αέριο μας κοστίζει επιπλέον 3 δισ. ευρώ με 4. Αυτό μας κόβει ρυθμό ανάπτυξης, μας κόβει φορολογικά έσοδα. Θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης θετικό… ικανοποιητικά καλό” τόνισε ωστόσο δεν ανέφερε το ακριβές νούμερο. Όπως είπε “Δεν μπορώ να πω το ακριβές νούμερο για τον ρυθμό ανάπτυξης γιατί θα το ανακοινώσω τον Απρίλιο. Αλλά σίγουρα κατά 1 μονάδα τουλάχιστον περιορίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης εξαιτίας του πολέμου, σε συνάρτηση με τη διάρκεια”.


Για το σιτάρι είπε ότι έχει επίσης εκτιναχτεί, “από περίπου 600 ευρώ που ήταν στις διεθνείς τιμές έχει πάει στα 1.000. Το πετρέλαιο είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση. Διαχρονικά η μεγαλύτερη τιμή που είχε φτάσει, το 2014, ήταν περίπου 110 ευρώ, έπεσε μεταξύ 60-80 ευρώ στα χρόνια που μεσολάβησαν, ακόμη περισσότερο έπεσε στην πανδημία και τώρα είναι περίπου στα 110 ευρώ”.

Αναφερόμενος στα καύσιμα είπε ότι είναι όλα εισαγόμενα, με εξαίρεση 1.000 βαρέλια από τον Πρίνο. “Αυτό σημαίνει ότι σε περίοδο υψηλών τιμών, εμείς αντί να επιδοτήσουμε τις εισαγωγές προτιμούμε να δίνουμε χρήματα στους πιο ευάλωτους. Αν πρόκειται να υπάρξει μείωση φορολογίας αυτή θα αφορά περισσότερο τους πιο ευάλωτους” σημείωσε

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.