Quantcast
Σόιμπλε: Έβαλε στο μάτι και την Πορτογαλία - Ζητά να επανέλθει στον δρόμο της λιτότητας - enikonomia.gr
share

Σόιμπλε: Έβαλε στο μάτι και την Πορτογαλία – Ζητά να επανέλθει στον δρόμο της λιτότητας

δημοσιεύτηκε:

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει βάλει στο μάτι μετά την Ελλάδα και την Πορτογαλία, προειδοποιώντάς την αριστερή κυβέρνησή της να επιστρέψει στον δρόμο της δημοσιονομικής λιτότητας. 

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  κάλεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ,  την  κυβέρνηση της Λισαβόνας πιεστικά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα δημοσιονομικά της και να συνεχίσει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

«Η Πορτογαλία θα έκανε καλά (…) να μην συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κάνει βήματα πίσω στον δρόμο που είχε πάρει», είπε ο Σόιμπλε πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο για την Πορτογαλία», συνέχισε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε πως μαζί με τους εταίρους του θα «ενθαρρύνει σθεναρά» τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών «να συνεχίσει τον δρόμο που είχε πάρει, που είχε μεγάλες επιτυχίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Η Πορτογαλία πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα εάν απαιτείται ώστε να τηρήσει τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Πορτογαλίας για το 2016 αναμενόταν σήμερα να συζητηθεί στο Συμβούλιο μετά την έγκρισή του — που όμως συνοδεύθηκε από επιφυλάξεις — από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σήμερα τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας, όπως και αυτά της Ελλάδας, δέχονταν πιέσεις  – στο 4% έφθασε το επιτόκιο των πορτογαλικών, στο 11% των ελληνικών – καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλείς τοποθετήσεις εν μέσω της πτώσης των διεθνών χρηματιστηρίων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.