Quantcast
Σούπερ μάρκετ και βενζίνη: Τέλος το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους - enikonomia.gr
share

Σούπερ μάρκετ και βενζίνη: Τέλος το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι σήμερα ισχύει το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε σούπερ μάρκετ και στην βενζίνη.

Υπενθυμίζεται δε πως το εν λόγω μέτρο εφαρμόστηκε από το 2020 σε βασικά είδη διατροφής, σε καύσιμα και σε μέσα ατομικής προστασίας στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και διήρκησε για περισσότερα από 3 έτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι επιχειρήσεις της λιανικής και της  χονδρικής θα διαμορφώσουν ελεύθερα το επόμενο διάστημα  το περιθώριο κέρδους.

Ωστόσο την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με στόχο την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και τη τήρηση της νομοθεσίας για την αθέμιτη κερδοφορία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΙΜΕΑ έστειλε πρόσφατα επιστολές σε επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου και σε προμηθευτές η οποία ανέφερε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία τιμών για τον Μάιο 2025. Συγκεκριμένα οι εν λόγω επιχειρήσεις έπρεπε να καταθέσουν τιμολογιακά δεδομένα για πέντε βασικούς κωδικούς ανά κατηγορία σε συνολικά 70 κατηγορίες προϊόντων. Αντίστοιχες επιστολές έλαβαν και πολυεθνικές εταιρείες αλλά και μεγάλοι προμηθευτές.

Οι έλεγχοι αυτοί γίνονταν από τη ΔΙΜΕΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις τηρούσαν το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους. Αυτό υπολογιζόταν βάσει του περιθωρίου που καταγραφόταν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Παρά την επίσημη κατάργηση από την 1η Ιουλίου, τα δεδομένα της περιόδου εφαρμογής του μέτρου επεξεργάζονται.

Τι προβλέπει το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο

Σύμφωνα με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα σε επιχειρήσεις που έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία για κερδοφορία αλλά και να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.  Διευκρινίζεται πως η δημοσιοποίηση των στοιχείων γίνεται μόνο όταν το πρόστιμο μιας επιχείρησης ξεπερνάει τις 50.000 ευρώ. Οι έλεγχοι εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική εποπτείας της αγοράς, που περιλαμβάνει και την αξιολόγηση τιμολογιακών πολιτικών για προϊόντα που έχουν ενταχθεί σε εκστρατείες για την αποφυγή παραπλανητικών εκπτώσεων ή την πρόληψη υπερβολικών ανατιμήσεων.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.