Quantcast
Σούπερ μάρκετ: Μηδενικές οι ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων τον Απρίλιο- Τι είπε ο Σκρέκας για τον αγροτικό τομέα - enikonomia.gr
share

Σούπερ μάρκετ: Μηδενικές οι ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων τον Απρίλιο- Τι είπε ο Σκρέκας για τον αγροτικό τομέα

δημοσιεύτηκε:

Μηδενικές ήταν οι ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο, όπως αυτό προκύπτει από όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στο 14ο Food Retail. «Ήδη έχουμε τα στοιχεία από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπου έχουμε μηδενικές ανατιμήσεις για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στο μέσο όρο και μάλιστα για τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στα καταστήματα είναι σχεδόν μισός από αυτόν που αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, που σημαίνει ότι σε λίγο ο αριθμός αυτός θα αποτυπωθεί και από την ΕΛΣΤΑΤ» σημείωσε ο κ.Σκρέκας .

«Κάποια μέτρα κατά της ακρίβειας θα τα διατηρήσουμε μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται. Στα βασικά μέτρα που έχουν αποτέλεσμα είναι μεταξύ άλλων η τρίμηνη απαγόρευση των προωθητικών ενεργειών που προηγουμένως έχουν ανατιμηθεί. Κάτι που είναι δραστικό και περιοριστικό, αλλά έφερε αποτέλεσμα καθώς πολλές εταιρείες ανακάλεσαν ανατιμήσεις ή δεν προχώρησαν σε ανατιμήσεις υπό το φόβο να χάσουν το μερίδιο αγοράς τους»  συμπλήρωσε  και την ίδια στιγμή απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης  του ΦΠΑ

« Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και στη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας»  είπε και σημείωσε ότι τον τελευταίο μήνα, μετά την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων, σε κάποιες αλυσίδες ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 0,4%.

Ακόμη, σημείωσε ότι ο καταναλωτής μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές μέσα από την καταναλωτική συμπεριφορά του. «Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να αξιοποιήσει τη δύναμή του μέσω της πλατφόρμας e-καταναλωτής και να δει πως και από που μπορεί να προμηθευτεί τα προϊόντα φθηνότερα έτσι θα έρθουν οι πιο ανταγωνιστικές τιμές. Αναβαθμίζουμε, λοιπόν, το e-katanalotis και δημιουργείται άλλο έπινα εργαλείο για να ρίξει ο ανταγωνισμός τις τιμές».

Το ζητούμενο είναι πως θα γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία και οι επιχειρήσεις και να προσφέρουμε ποιοτικά ελληνικά προϊόντα  είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός .

Για τον αποπληθωρισμό

Και αναφέρθηκε και στο θέμα της αποκλιμάκωσης του αποπληθωρισμού. «Η τελευταία δέσμη μέτρων για τις τιμές των προϊόντων, έχει φέρει αποτέλεσμα και θα δούμε ταχύτερη αποκλιμάκωση του αποπληθωρισμού. Είναι μέτρα έκτακτα μέχρι να λειτουργήσει η αγορά και μετά αυτά τα μέτρα θα σβήσουν» είπε και  πρόσθεσε πως η «κυβέρνηση εστιάζει στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα διότι όπως είπε, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και η μείωση της παραγωγικής ικανότητας λόγω ελλείψεων σε προσωπικό ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με αγροδιατροφικά προϊόντα. Δηλαδή σε τρόφιμα «και αυτό, από τη μια έχει ως αποτέλεσμα μια πιθανή αύξηση των τιμών και από την άλλη ελλείψεις σε προϊόντα που έχουμε ανάγκη».

Οι δηλώσεις

Από την πλευρά του ο Αριστοτέλης Παντελιάδης ανέφερε ότι κάποια από τα μέτρα κατά της ακρίβειας που έλαβε Κυβέρνηση δεν είναι σε λάθος κατεύθυνση. Ωστόσο έσπευσε να σημειώσει: «σε ένα προϊόν με τόσο μεγάλη αύξηση τιμής, όπως είναι το κακάο, τα μέτρα που περιορίζουν τις ανατιμήσεις είναι επώδυνα και μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι όσο ο πληθωρισμός εξομαλύνεται, θα αρχίσουν να αποσύρονται εφόσον δούμε την αποκλιμάκωση που επιθυμούμε στον πληθωρισμό τροφίμων».

Με τον γενικό διευθυντή της ΕΣΕ Απόστολο Πεταλά να σημειώνει από το βήμα του συνεδρίου: «Ο παρεμβατισμός δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ ότι λύνει». Ο εκπρόσωπος των σούπερ μάρκετ υπεραμύνθηκε της συμβολής του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στην οικονομία της χώρας, δηλώνοντας ότι παρέχει ποιότητα, ποικιλία και επάρκεια προϊόντων και σε επίπεδο τιμών και κάνει, όπως σημείωσε ο κ. Πεταλάς «το καλύτερο δυνατό που μπορεί για να υπάρχει αύριο»

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της ΕΣΕ ανέφερε ότι τα σούπερ μάρκετ επενδύουν δύο και τρεις φορές περισσότερο από τα χρήματα που εμφανίζουν στην τελική γραμμή η οποία πέρυσι υποχώρησε κάτω από το 1,5% του τζίρου.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.