Quantcast
S&P: Προειδοποιεί με υποβάθμιση των κρατικών αξιόχρεων στην ΝΑ Ευρώπη λόγω Ελλάδας - enikonomia.gr
share

S&P: Προειδοποιεί με υποβάθμιση των κρατικών αξιόχρεων στην ΝΑ Ευρώπη λόγω Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Η Standard and Poor’s προειδοποίησε σήμερα, ότι ίσως υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας, εάν τα προβλήματα της Ελλάδας επεκταθούν στα τραπεζικά τους συστήματα.

“Συστημικά σημαντικές” τράπεζες αυτών των χωρών βρίσκονται στα χέρια ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η ανησυχία που υπάρχει είναι πως εάν η Αθήνα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, οι τράπεζές της θα χρεοκοπήσουν προκαλώντας ντόμινο επιπτώσεων στις θυγατρικές τους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στην περίπτωση αυτή, εάν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών θα έπρεπε να τις διασώσουν, αυτό θα επηρέαζε τα δημόσια οικονομικά τους και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

“Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα κρατικής στήριξης (για τις τράπεζες)” ανέφερε ο διεθνής οίκος σε έκθεσή του. “Εάν μια τέτοια στήριξη ουσιαστικά αποδυναμώσει τις μετρήσεις των δημοσιονομικών και του χρέους των κυβερνήσεων, αυτό θα επηρέαζε αρνητικά τις πιστοληπτικές μας αξιολογήσεις”.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.