Quantcast
Σπαν: Έως 20 Ιουλίου πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος - enikonomia.gr
share

Σπαν: Έως 20 Ιουλίου πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου, οπότε και λήγουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γενς Σπαν, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο ίδιος ευχήθηκε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Απριλίου, ωστόσο τόνισε πως για να συμβεί αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και στη δημιουργία του Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αγγίξουν τα 50 δισ. ευρώ, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015.

«Οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν κρίσιμα σημεία για τη γερμανική, τουλάχιστον, πλευρά», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο μια επανάληψης του καλοκαιριού του 2015 και το 2016, ο Σπαν υπογράμμισε πως όλες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη Γερμανία, την ευρωπαϊκή πλευρά και την ελληνική κυβέρνηση.

Αξίζει να επισημανθεί, πάντως, ότι ο γερμανός υφυπουργός παρέλειψε ή απέφυγε να προσθέσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη συνέχεια κατέστησε σαφές πως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα ανοίξει μόνο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Τότε θα δούμε αν χρειάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και με ποιον τρόπο αυτή θα υλοποιηθεί», είπε, αποκλείοντας, εντούτοις, για ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος, κάτι που, όπως είπε, δεν είναι εφικτό νομικά, με βάση τις συνθήκες.

Για τον Σπαν, πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή δεν είναι το χρέος και τα επιτόκια, αλλά η ανάπτυξη.

«Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο για το πώς θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα, πως θα επιστρέψουν οι επενδύσεις και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», εκτίμησε, σημειώνοντας ότι εφόσον το ελληνικό ΑΕΠ αρχίσει να αναπτύσσεται, τότε η αναδιάρθρωση του χρέους ίσως να μη χρειάζεται.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν ανησυχεί περισσότερο για την Ελλάδα ή για τη Βρετανία {Brexit}, ο γερμανός υφυπουργός σημείωσε ότι και τα δύο ζητήματα είναι εξίσου ανησυχητικά, αν και προσέθεσε πως «για την Ελλάδα υπάρχει πρόγραμμα και ξέρουμε που βρισκόμαστε, ενώ για τη Βρετανία όλα βρίσκονται στα χέρια των πολιτών».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.