Quantcast
Spiegel: Μόνο μικρές αλλαγές μπορούν να γίνουν στο κείμενο των θεσμών - enikonomia.gr
share

Spiegel: Μόνο μικρές αλλαγές μπορούν να γίνουν στο κείμενο των θεσμών

δημοσιεύτηκε:

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κάνει μικρές μόνο αλλαγές στο κείμενο με τις προτάσεις των θεσμών, που θα αποτελέσει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) μαζί με τα προαπαιτούμενα, αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel  OnLine. «Η συνολική ιδέα δεν μπορεί να αλλάξει», σημειώνεται, ενώ προστίθεται: «Ο λόγος γι’ αυτή τη νέα σκληρή στάση: Η έως τώρα τακτική της ελληνικής πλευράς εξοργίζει συνεχώς τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Συνεχώς αμφισβητούσαν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης μέτρα που είχαν από καιρό συμφωνηθεί.
Το δημοσίευμα αναφέρει κάτι που είναι περίεργο καθώς και παράλογο: Ότι ο ίδιος ο Τσίπρας ζήτησε την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα (από το 13% στο 23%) και ότι ήταν οι Ευρωπαίοι αυτοί που του είπαν ότι έτσι θα επιβαρυνόταν κυρίως οι φτωχότεροι! Είναι φανερό, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύει, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα περιλαμβανόταν στην πρόταση των τριών θεσμών – ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν – που δόθηκε από τον Γιούνκερ στον Τσίπρα στις 5 Ιουνίου και είχε οδηγήσει σε άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμαρτυρήθηκε στο Eurogroup ότι η πρόταση των θεσμών ήταν πολύ ενδοτική στις επιθυμίες των Ελλήνων, αλλά τελικά αναμένεται και αυτός να ψηφίσει την πρόταση αυτή!
Σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναμένεται, σύμφωνα με το Spiegel OnLine, να γίνεται μία αναφορά στη συμφωνία, πιθανόν με την ίδια διατύπωση όπως και στη συμφωνία του 2012. «Αυτό δεν θα αρκεί στον Τσίπρα, αλλά ο ίδιος δεν έχει κάποια εναλλακτική πλέον», σημειώνει το δημοσίευμα.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για το τέλος της διαπραγμάτευσης, προβλέπονται τα εξής: Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το EuroWorking Group και θα προετοιμάσει όλα τα έγγραφα για το Eurogroup που θα συνεδριάσει το Σάββατο. Αν υπάρξει συμφωνία και των αρχηγών κρατών, τότε θα πρέπει να ψηφισθεί αμέσως – ακόμα και την Κυριακή – από την ελληνική Βουλή η συμφωνία, καθώς κάποια από τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοσθούν από την 1η Ιουλίου.

 

Πηγή: Spiegel OnLine

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.