Quantcast
Spiegel: Μύθος η καταληκτική προθεσμία της 30ής Ιουνίου - enikonomia.gr
share

Spiegel: Μύθος η καταληκτική προθεσμία της 30ής Ιουνίου

δημοσιεύτηκε:

Mύθος είναι η καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου για την επίτευξη μίας συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της, αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
«Η προθεσμία λήγει, ο χρόνος τελειώνει: Με αυτές τις φράσεις οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν να αυξήσουν την πίεση τους», σημειώνει το περιοδικό. Στην ίδια κατεύθυνση, προσθέτει, είναι και οι απειλές ότι μετά την ημερομηνία αυτή θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.
«Γίνεται λόγος για επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και για μία «περιοχή έκτακτης ανάγκης», στην οποία θα μεταβληθεί η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου. Το Grexit εμφανίζεται ως υποχρεωτικό», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας: «Μόνο που αυτά δεν ισχύουν. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία καταληκτική προθεσμία».
Είναι αλήθεια, αναφέρει το Spiegel, ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 1,5 δις. ευρώ το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου στο ΔΝΤ, μετά την ομαδοποίηση των δόσεων που λήγουν στον μήνα αυτό. Αν, όμως, το ΔΝΤ δεν λάβει τη δόση αυτή, τότε δεν πρόκειται να συμβεί κατ’ αρχήν τίποτε. Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός, ώστε να κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας. Το τι θα έκανε το ΔΝΤ δεν είναι σαφές, αλλά πιθανόν θα αναμένει και αυτό.
Για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να περιορισθεί η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση και έως τώρα προσθέτει δεν υπάρχει ούτε ένας νόμος που θα επέτρεπε μία τέτοια κίνηση.
Όσον αφορά την απόφαση που θα λάβει η ΕΚΤ για το αν θα συνεχίσει ή όχι τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, η καθοριστική προθεσμία είναι η 20η Ιουλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στην τράπεζα ένα ομόλογο ύψους 3,5 δις. ευρώ. Και στην περίπτωση που αυτό δεν αποπληρωθεί, όμως, δεν θα υπάρξει κάποιος αυτοματισμός, καθώς θα πρέπει η ΕΚΤ να διαβουλευθεί με το Eurogroup για το αν θα διακοπεί η χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

 

Πηγή: Spiegel OnLine

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.