Quantcast
Spiegel: Σε ποια σημεία υπάρχει πρόοδος στο Brussels Group - enikonomia.gr
share

Spiegel: Σε ποια σημεία υπάρχει πρόοδος στο Brussels Group

δημοσιεύτηκε:

“Επιτέλους προχωράμε – λίγο”, δηλωσε εκπρόσωπος των θεσμών, που ήταν σαφώς πιο απαισιόδοξος την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel on Line. 

Με βάση τη λίστα μεταρρυθμίσεων του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει προσέγγιση στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων των πιστωτών και των Ελλήνων διαπραγματευτών. Κοινές απόψεις υπάρχουν, αναφέρει το δημοσίευμα, στα ακόλουθα σημεία:

– Την κατάργηση των εξαιρέσεων όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος

– Την αποτελεσματική είσπραξη του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ, τη δημιουργία μίας πολιτικά ανεξάρτητης χρηματοδοτικής Αρχής και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

– Τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης

– Την εξάλειψη άχρηστων εμποδίων στον ανταγωνισμό, όπως μονοπωλίων και βελτίωση των όρων για τις επιχειρήσεις

– Μέτρα, που θα μειώνουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών

 Και στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης, υπήρξε προσέγγιση. Ωστόσο, οι πιστωτές επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δίνει παροχές, όπως δωρεάν ρεύμα, και σε πολίτες που δεν είναι καθόλου φτωχοί. 

Το δυσκολότερο μέρος της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ακόμη μπροστά και αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πολλοί υπουργοί Οικονομικών θέτουν ως προυπόθεση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η πίεση των θεσμών για ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας αποκρούεται έως τώρα από τους Έλληνες διαπραγματευτές, ενώ και στο συνταξιοδοτικό αποκλίνουν ακόμη πολύ οι θέσεις των δύο πλευρών. 

Δύο εβδομάδες απομένουν στους εμπειρογνώμονες για να φθάσουν σε συμφωνία πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου. “Θεωρώ ότι θα χρειασθούμε τον χρόνο αυτό”, δήλωσε πηγή που γνωρίζει τα πράγματα. 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.