Quantcast
Spiegel: Χιλιάδες Έλληνες ανοίγουν λογαριασμούς στη γειτονική Βουλγαρία - enikonomia.gr
share

Spiegel: Χιλιάδες Έλληνες ανοίγουν λογαριασμούς στη γειτονική Βουλγαρία

δημοσιεύτηκε:

Λογαριασμούς στη γειτονική Βουλγαρία έχουν ανοίξει χιλιάδες Έλληνες προκειμένου να προστατεύσουν τα μετρητά τους από τους ελέγχους κεφαλαίων στη δική τους χώρα, σύμφωνα με το Spiegel.

Μάλιστα, το περιοδικό αναφέρει πως και πολλές επιχειρήσεις μετακινούν εκεί την έδρα τους ή ανοίγουν υποκαταστήματα.  Οι αυστηροί έλεγχοι που προστατεύουν τις ελληνικές τράπεζες από την κατάρρευση, οδηγούν σε μαζική έξοδο προς τη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι το άνοιγμα ενός λογαριασμού είναι πολύ εύκολο και χρειάζεται μόνο μερικές ώρες και ότι μετά την εφαρμογή των capital controls στην Ελλάδα οι τραπεζοϋπάλληλοι της Βουλγαρίας βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με Έλληνες πελάτες.

Τώρα πολλοί χρησιμοποιούν τον βουλγαρικό λογαριασμό τους για να τοποθετήσουν χρήματα κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα. Τους μήνες που η κρίση στην Ελλάδα βρισκόταν σε όξυνση, οι αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έφτασαν τα €45 δισ. Αυτά τα λεφτά είναι που τώρα πάνε στη Βουλγαρία.

Για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αυτό μετατρέπεται σε ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Μέχρι τώρα έχει επιτραπεί στους πολίτες να παίρνουν μαζί τους €2000 ανά ταξίδι προς το εξωτερικό. Αν λοιπόν κανείς μέσα σε μία εβδομάδα κάνει τη μικρή διαδρομή προς το Sandanski μία φορά τη μέρα, μπορεί να βγάλει 14.000 έξω – κι αυτό τελείως νόμιμα.

Σε ορισμένους δε φτάνει ούτε αυτό. Τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν την περίπτωση μίας γυναίκας, στης οποίας τη βαλίτσα ανακαλύφθηκαν €23.000, καθώς ταξίδευε σε λεωφορείο με κατεύθυνση την Αλβανία. Κατέσχεσαν προσωρινά τα χρήματα, και η γυναίκα πλήρωσε πρόστιμο.

«Πριν από λίγα χρόνια, η Ελλάδα ήταν ακόμα φορέας ελπίδας, αλλά και πρότυπο για άλλα κράτη των Βαλκανίων. Είμαστε μια ανεπτυγμένη οικονομία, σταθερά βασισμένη στη Δύση, μέρος του πυρήνα της Ευρώπης», δήλωσε ο επιχειρηματίας. «Τώρα ακόμα και η Αλβανία φαίνεται ελκυστικότερη».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.