Quantcast
Σπίτι μου 2: Νέες διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για τις αιτήσεις - Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν λάβει το «πράσινο φως» από την τράπεζα - enikonomia.gr
share

Σπίτι μου 2: Νέες διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για τις αιτήσεις – Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν λάβει το «πράσινο φως» από την τράπεζα

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για την υποβολή αιτήσεων του νέου κύκλου του προγράμματος “Σπίτι μου”  στο πλαίσιο του οποίου χορηγούνται χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε πολίτες ηλικίας 25 ετών έως και 39 ετών έδωσε σήμερα ο διοικητής ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Η πλατφόρμα του προγράμματος για τις αιτήσεις δεν έχει κλείσει, ξεκαθάρισε σήμερα ο κ. Πρωτοψάλτης και επεσήμανε πως διπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του Σπίτι μου.

«Εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα ο πρώτος προϋπολογισμός του προγράμματος- που ήταν 375 εκατ. ευρώ από τη ΔΥΠΑ και 125 εκατ. ευρώ  από τις τράπεζες. Όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στο πρώτο νομοσχέδιο που πέρασε από την Βουλή υπήρξε πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού και έτσι ακόμη περισσότεροι νέοι και νέες θα μπορέσουν να πάρουν το πρώτο τους σπίτι» σημείωσε και επεσήμανε πως «όλο το διαθέσιμο ποσό του προγράμματος δεσμεύθηκε με προεγκρίσεις. Οπότε υπήρχαν άνθρωποι που είχαν κάνει αίτηση για το πρόγραμμα αλλά δεν είχαν πάει στο στάδιο της προέγκρισης, διότι είχε δεσμευθεί ο προϋπολογισμός. Όλα τα χρήματα ουσιαστικά είχαν δεσμευθεί. Οπότε τώρα με τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος όλοι αυτοί θα προχωρήσουν στην προέγκριση. Όλοι αυτοί που ήταν σε αυτό το στάδιο του προγράμματος πριν την προέγκριση, τώρα θα μεταφερθούν στο στάδιο της προέγκρισης. Γίνονται κάποιες τεχνικές βελτιώσεις», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι ορισμένες απ’ αυτές αφορούν την παλαιότητα του κτιρίου που αυτή «προσδιορίζεται από την ώρα που εκδίδεται η οικοδομική άδεια και όχι από την ώρα που έχει την αποπεράτωση του κτιρίου. Οπότε όταν λέμε ακίνητο ηλικίας 15 ετών εννοούμε 15 έτη από την ώρα που υπήρξε οικοδομική άδεια. Αυτή είναι μια τεχνική αλλαγή. Αλλά δεν άλλαξε επί της ουσίας κάτι στο πρόγραμμα σημαντικό. Όλες οι παράμετροι  του προγράμματος που γνωρίζαμε ισχύουν  δηλαδή το δάνειο είναι έως 150 χιλιάδες ευρώ, η αξία του σπιτιού είναι έως 200 χιλιάδες  ευρώ, τα τετραγωνικά μέτρα είναι έως και 150 τ.μ, η παλαιότητα του σπιτιού είναι  στη 15 ετία  αλλά και τα ηλικιακά όρια των συμμετεχόντων  που είναι έως και 39 ετών κλπ.».

Σπίτι μου: Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν λάβει το “πράσινο φως” από την τράπεζα;

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε τι θα γίνει με όσους έχουν βρει σπίτι στο πλαίσιο του προγράμματος, έχει γίνει η προέγκριση αλλά δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» από την τράπεζα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 36 χιλιάδες αιτήσεις για το πρόγραμμα, έχουν επεξεργαστεί στην συντριπτική πλειοψηφία τους, στις προεγκρίσεις είμαστε σχεδόν στις 5 χιλιάδες για αυτό και δεσμεύθηκε το ποσό. Έχει εγκριθεί το ποσό…. είναι ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου που είναι σε πολύ συγκεκριμένο στάδιο. Δηλαδή αφού βρει κανείς το ακίνητο στο πλαίσιο του προγράμματος  θα πρέπει να περάσει από έναν νομικό και τεχνικό έλεγχο και εκεί πέρα υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις οι οποίες δεν οφείλονται στη ΔΥΠΑ αλλά στο ότι καμιά φορά τα χαρτιά δεν είναι ακριβώς όπως πρέπει για το ακίνητο…. υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάποια κτηματολόγια, σε υποθηκοφυλακεία και σε διαδικασίες άλλες. Υπάρχουν και άλλα κομμάτια τα οποία θέλουν τον χρόνο τους αλλά έχουν εκταμιευθεί δάνεια… και οι άνθρωποι έχουν μπει στα σπίτια».

Και γνωστοποίησε πως θα ανακοινωθούν τα νέα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος. «Θα ανακοινώσουμε αυτή την εβδομάδα καινούργια στατιστικά στοιχεία του προγράμματος όπου όλα αυτά θα αποτυπωθούν. Εμείς δουλεύουμε πολύ στενά με όλες τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και βρισκόμαστε σε συνεχή συνεννόηση στο να προχωράμε όσο γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς . Από εκεί και πέρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουν κάποιοι ότι παίρνουν προέγκριση δανείου χωρίς να έχουν βρει σπίτι. Οπότε ξεκινάνε την εύρεση του σπιτιού αφού πάρουν τη προέγκριση. Δηλαδή εάν έχει κάνει κανείς αίτηση για ένα δάνειο και δεν έχει βρει το ακίνητο θα καθυστερήσει περισσότερο » σημείωσε και επανέλαβε πως γίνονται κάποιες  βελτιώσεις στο πρόγραμμα. «Δουλεύουμε συνεχώς στενά με τις τράπεζες αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι αντικειμενικοί λόγοι καθυστέρησης που δεν μπορεί να κάνει κάτι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης».

Τέλος ρωτήθηκε εάν μπορεί κάποιος να υποβάλει νέα αίτηση για το πρόγραμμα ακόμη ακόμη και εάν δεν προεγκρίθηκε ο φάκελος του για το Σπίτι μου 1 ή απορρίφθηκε. «Μπορεί να πάει κανείς  σε άλλη τράπεζα από αυτή που είναι. Μπορεί να επιλέξει από τους παρόχους και να κάνει ξανά αίτηση για το πρόγραμμα.  Κάθε τράπεζα  έχει τα δικά της πιστοληπτικά κριτήρια τα οποία χρησιμοποιεί »απάντησε και υπενθύμισε πως η ΔΥΠΑ έχει «δημοσιεύσει όλες τις τράπεζες  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα  και τα επιτόκια τα οποία προσφέρουν .Οπότε έχουμε πει από την αρχή ότι είναι σημαντικό ο δικαιούχος να μπει, να συγκρίνει  ανάμεσα στις τράπεζες που συμμετέχουν  στο πρόγραμμα και να επιλέξει αυτήν που είναι πιο κοντά στις ανάγκες του. Θα γίνει ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού  άμεσα. Ήδη έχουν αρχίσει και ξεκολλάνε κάποιες αιτήσεις που ήταν σε αναμονή λόγω του ότι  περιμέναμε τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ:

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.