Quantcast
«Σπίτι Μου»: Έρχεται νέος κύκλος με διευρυμένη περίμετρο δικαιούχων - Ποια ζευγάρια θα έχουν δικαίωμα για φθηνά στεγαστικά στο νέο πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

«Σπίτι Μου»: Έρχεται νέος κύκλος με διευρυμένη περίμετρο δικαιούχων – Ποια ζευγάρια θα έχουν δικαίωμα για φθηνά στεγαστικά στο νέο πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Ο κύκλος των δικαιούχων στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου ΙΙ» αναμένεται να διευρυνθεί και όσοι ενδιαφέρονται αυτή την στιγμή να αγοράσουν το δικό τους διαμέρισμα, είναι στην … αναμονή.

Η δυνατότητα που δίνεται μέσω του νέου προγράμματος να εξασφαλιστούν χαμηλότοκα έως και άτοκα στεγαστικά δάνεια, οδηγεί την ζήτηση για χορηγήσεις σε «χαμηλές πτήσεις».

Το «Σπίτι Μου ΙΙ» θα «τρέξει μέσα στο φθινόπωρο και θα ενταχθούν σε αυτό και όσοι έμειναν εκτός πρώτου κύκλου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Είναι ενδεικτικό πως οι νέες εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 550 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, όταν επιπλέον 380 εκατ. ευρώ διατέθηκαν μέσω του πρώτου κύκλου του προγράμματος «Σπίτι μου». Το «φρένο» που μοιάζει να έχει μπει στην αγορά στεγαστικών δανείων οφείλεται, πρωτίστως στην «έκρηξη»των τιμών κατοικιών και τα «φουσκωμένα» επιτόκια.

Ποια ζευγάρια θα έχουν δικαίωμα σε χαμηλότοκα δάνεια με το νέο κύκλο

Για αυτούς το λόγους οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν με προσμονή τον επόμενο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου», μέσω του οποίου επιδοτείται το επιτόκιο των δανείων για την αγορά κατοικίας. Έτσι, αυτό το διάστημα οι αγοραπωλησίες όπως είναι φυσιολογικό έχουν ουσιαστικά «παγώσει».

Έτσι και με «φόντο» την στεγαστική κρίση η Κυβέρνηση έχει στα «σκαριά» έναν νέο κύκλο του Προγράμματος «Σπίτι Μου».

Ο αριθμός των δικαιούχων θα διευρυνθεί, καθώς πλέον το πρόγραμμα δεν θα αφορά αυστηρά και μόνον νέους σε ηλικία, όμως τα βασικά χαρακτηριστικά του θα παραμείνουν ίδια. Με φθηνά -ή ακόμη και άτοκα- δάνεια θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να αναζητήσουν και να αγοράσουν ένα σπίτι, που θα πληροί όμως συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Ήδη η Κυβέρνηση έχει θέσει κάποια πλαίσια, όπως για παράδειγμα ότι τα ποσά που θα διατεθούν θα είναι «πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς από το προηγούμενο, ύψους κοντά στα 2 δισ. ευρώ», ενώ θα διευρυνθεί και η περίμετρος των ωφελούμενων, όπως για παράδειγμα τα ζευγάρια που είναι από 40 έτη έως και 50 έτη, τα οποία είχαν αποκλειστεί από τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Με το προηγούμενο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» χιλιάδες νέοι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν χαμηλότοκα ή ακόμη και άτοκα δάνεια για την αγορά κατοικίας. Όσοι ενδιαφέρονταν θα έπρεπε να έχουν εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ενώ δεν ήταν  υποχρεωμένοι να έχουν βρει οικία πριν την υποβολή της αίτησης.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος είχε την δυνατότητα να λάβει «προέγκριση» του δανείου, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει κατασταλάξει ποιο σπίτι θα αγοράσει, έπρεπε όμως να το «κλείσει» μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία προέγκρισης.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούσαν να διεκδικήσουν και να λάβουν δάνεια για αυτή την αγορά με επιτόκια που ξεκινούσαν από 1,05% (μετά την σχετική επιδότηση), ενώ για τους τρίτεκνους το δάνειο ήταν… άτοκο!

Το 75% του κεφαλαίου που χορηγείτο από τη ΔΥΠΑ ήταν  άτοκο, όταν για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτούσαν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείτο στο σύνολό του άτοκα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι Μου»

Δικαιούχοι του προγράμματος ήταν άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από 25 έως 39 ετών, ή ζευγάρια (έπρεπε ο ένας από τους δύο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο), εφόσον:

  • Είχαν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).
  • Δεν διέθεταν ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Με το νέο πρόγραμμα δικαιούχοι θα είναι και μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες.

Τα επιλέξιμα ακίνητα έπρεπε να είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας πουαναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής. Το ύψος του δανείου δεν μπορούσε να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και σε διάρκεια τα 30 έτη και κάλυπτε έως και το 90 % της αξίας του ακινήτου.

Τα επιτόκιατα οποία χορηγούσαν τα τραπεζικά ιδρύματα που μετείχαν στο πρόγραμμαεπιδοτούνταν κατά τα ¾ ή ήταν άτοκα για τους τρίτεκνους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.