Quantcast
Σπίτι μου: Νέες δηλώσεις του διοικητή της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Σπίτι μου: Νέες δηλώσεις του διοικητή της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος “Σπίτι Μου“.

Για το πρόγραμμα αυτό μίλησε ο  διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως είπε για τη στεγαστική πολιτική « η ΔΥΠΑ κλείνει τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε από τον τ. Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι οικισμοί εργατικών κατοικιών σε Ελευσίνα και Κέρκυρα και παραδόθηκαν 256 κατοικίες στους δικαιούχους, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι εκκρεμότητες των οικισμών σε Γρεβενά και Γιαννιτσά και η διάθεση κενών κατοικιών. Η πιο σημαντική εξέλιξη  είναι η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, μέσω του νόμου “Σπίτι Μου”, που ψηφίστηκε πρόσφατα. Το νέο μοντέλο στεγαστικής πολιτικής έχει σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί, μέσω της ΔΥΠΑ, στις αρχές του νέου έτους»  τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Το πρώτο από τα προγράμματα της νέας στεγαστικής πολιτικής, μέσω του οποίου χιλιάδες νέοι και νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν την πρώτη κατοικία τους, είναι συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται με 375 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και με 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Η ΔΥΠΑ χρηματοδοτεί άτοκα το δάνειο κατά 75% και το υπόλοιπο 25% είναι έντοκο, με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο, μέσω τραπεζών.

Σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων, εφόσον υπάρξει συνεχιζόμενη ζήτηση, προβλέπεται διάθεση επιπλέον προϋπολογισμού, ενώ σύντομα θα εκκινήσουν και όσα προβλέπονται στα επόμενα προγράμματα που εντάσσονται στο νομοσχέδιο “Σπίτι μου” για παροχή πρόσβασης σε στέγη με χαμηλό μίσθωμα», συμπλήρωσε.

Δυναμικός και κομβικός ο ρόλος της ΔΥΠΑ

Επίσης ο κ.  Πρωτοψάλτης μίλησε και για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά».  Η  ΔΥΠΑ κλήθηκε να αναλάβει έναν ακόμα πιο δυναμικό και κομβικό ρόλο στην αγορά εργασίας, αλλά και να συμβάλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρεις άξονες:

α) Αναδιοργανώθηκε η λειτουργία της, ώστε να είναι μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή υπηρεσία απασχόλησης, που θα εξυπηρετεί ταχύτερα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ανέλαβε νέες αρμοδιότητες και ενισχύθηκε με νέα εργαλεία για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής.

β) Εξοπλίστηκε με νέα ψηφιακά και καινοτόμα εργαλεία που στηρίζουν τους ανέργους και ενισχύουν τις δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης.

γ) Ανέλαβε την ουσιαστική αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω ενός νέου συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης.

Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών – Νέα ψηφιακά εργαλεία

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ αποτέλεσε προτεραιότητα, με τις περισσότερες υπηρεσίες να διατίθενται ηλεκτρονικά, ενώ, από την 1η Ιανουαρίου, ενεργοποιήθηκε το Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, με τη μετάπτωση των υφιστάμενων μητρώων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, διασυνδέοντας το πληροφοριακό σύστημα της ΔΥΠΑ με το gov.gr.

Ταυτόχρονα, αντικαθίσταται η κάρτα ανεργίας με την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ, που θα είναι πλέον διαθέσιμη για ενεργοποίηση στο ψηφιακό «πορτοφόλι» (wallet) του gov.gr και ξεκινά το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, το επίδομα εργασίας, που ισούται με το 50% του επιδόματος ανεργίας και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του, όπως επίσης και το νέο «μπόνους» 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (εγγεγραμμένους για 5+ έτη) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

«Χρονιά “σταθμός” το 2022 – Με την ίδια προσήλωση το 2023»

Με τις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πρωτοψάλτης χαρακτηρίζει το 2022 ως μία χρονιά «σταθμό» «στην προσπάθεια που κάνουμε, για να αναβαθμίσουμε τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό φορέα απασχόλησης, που βρίσκει δουλειές στους ανέργους και προσωπικό στις επιχειρήσεις. Δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας, χρηματοδοτήσαμε νέες επιχειρήσεις, αναβαθμίσαμε τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, επανεκκινήσαμε τη στεγαστική πολιτική, εκσυγχρονίσαμε τη λειτουργία μας και αποκτήσαμε νέο οργανόγραμμα, ψηφιοποιήσαμε τις υπηρεσίες μας και σχεδιάσαμε νέα ψηφιακά εργαλεία για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Με το ευρύ φάσμα δράσεων της ΔΥΠΑ, υλοποιούμε μία συντεταγμένη πολιτική που δίνει στοχευμένες λύσεις στο πολύπλευρο πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας και ήδη βλέπουμε αποτελέσματα».

«Συνεχίζουμε δυναμικά και με την ίδια προσήλωση το 2023 να υπηρετούμε τον ρόλο μας και το έργο που μας έχει ανατεθεί, βρισκόμαστε δίπλα στους ανέργους, για να βρουν ποιοτικές και σταθερές δουλειές, στις επιχειρήσεις, για να βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό και στις τοπικές κοινωνίες, για να αναπτυχθούν και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή» υπογραμμίζει ο κ. Πρωτοψάλτης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.