Quantcast
Σπίτι μου: Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί η ΚΥΑ για τα φθηνά δάνεια-Τι θα αναφέρει - enikonomia.gr
share

Σπίτι μου: Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί η ΚΥΑ για τα φθηνά δάνεια-Τι θα αναφέρει

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Σπίτι μου» στο πλαίσιο του οποίου θα χορηγηθούν χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια στους πολίτες ηλικίας 25-39 ετών που επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στις παραπάνω ηλικίες με την προϋπόθεση το ετήσιο καθαρό εισόδημα:

  • Να είναι 16.000 ευρώ για τον άγαμο
  • Και 24.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Το ποσό όμως αυτό προσαυξάνεται 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (κριτήρια επιδόματος θέρμανσης). Επίσης σημειώνεται πως το δάνειο καλύπτει το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο ποσό τις 150.000 ευρώ το οποίο έχει εμβαδόν έως 150 τ.μ. και η παλαιότητα του είναι τουλάχιστον 15 έτη με άδεια κατασκευής ως το 2007.

Τα  SOS που πρέπει να  γνωρίζετε

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Δεν έχουν ακίνητο που  να είναι κατάλληλο για την κατοικία τους.
  • Έχουν συνολικό ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και όχι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, αντιστοιχεί στο εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235). Το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Προτεραιότητα εξετάζεται να δοθεί στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια, ή είναι ελεύθεροι.

Τα ακίνητα

Τα ακίνητα θα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και η παλαιότητα τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 έτη. Οι όροι για να χορηγηθούν τα δάνεια αυτά στους δικαιούχους  είναι οι εξής:

  • Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.
  • Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς
  • Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.
  • Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).
  • Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3 / 4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.
  • Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.
  • Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.
  • Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975.

Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη οποιαδήποτε εμπράγματη σύμβαση που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή την επιβάρυνση του αποκτώμενου ακινήτου, πλην αυτής που απαιτείται για παροχή εξασφάλισης για το δάνειο, εκτός αν συναινούν η Δ.ΥΠ.Α. και το πιστωτικό ίδρυμα που χορηγεί το δάνειο.

Η πλατφόρμα και τα δικαιολογητικά

Σημειώνεται πως η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του μήνα και πως τα πιστοποιητικά που θα πρέπει να επισυνάψουν οι ενδιαφερόμενοι είναι μεταξύ άλλων:

  • Πιστοποιητικό γέννησης ή αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Ενώ μια μονογονεϊκή οικογένεια θα πρέπει να συγκεντρώσει επιπρόσθετα δικαιολογητικά, όπως δικαστική απόφαση γονικής μέριμνας.
  • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών Προσώπων (Ε1) ή εκκαθαριστικό σημείωμα του τελευταίου φορολογικού έτους για τον έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων συμμετοχής στο πρόγραμμα.
  • Δήλωση Ε9 του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τελευταίου έτους για την τυχόν ύπαρξη ακινήτου που θα μπορούσε να καλύψει στεγαστικές ανάγκες των υποψηφίων αγοραστών. Σύμφωνα με την απόφαση οι αιτήσεις δανειοδότησης για απόκτηση σπιτιού θα απορρίπτονται αν πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) να υπάρχει ακίνητο ως 50 τ.μ., το οποίο προσαυξάνεται κατά 10 τ.μ. για κάθε μέλος της οικογένειας που συγκατοικεί με τον αιτούντα,

β) ο αιτών να διαθέτει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άνω του 50% σε άλλο ακίνητο και

γ) το ακίνητο να βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας του.

  • Προσχέδιο συμβολαίου ή ο τίτλος του προκατόχου του ακινήτου ή η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας εφόσον δεν έχει γίνει συμβόλαιο.
  • Οικοδομική άδεια του ακινήτου.
  • Κάτοψη ορόφου οικοδομικής άδειας (εγκεκριμένο από την πολεοδομία).
  • Κτηματογραφικό Απόσπασμα (εφόσον το ακίνητο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο).
  • Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
  • Βεβαίωση Μηχανικού, περί μη ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων, σε ισχύ. Σε περίπτωση ακινήτων με αυθαίρετη κατασκευή/χρήση υποβάλλονται τα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει η τακτοποίηση του ακινήτου.
  • Για μονοκατοικία, υποβάλλονται επιπλέον τοπογραφικό διάγραμμα οικοδομικής αδείας κατόψεις κ.λπ.
  • Για την επιβεβαίωση ότι η αγορά του ακινήτου δεν γίνεται από συγγενή α’ ή β’ βαθμού του αγοραστή ή από σύζυγο ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή, υποβάλλεται πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.