Quantcast
SSM: Εξετάζει την αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

SSM: Εξετάζει την αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης θα χρειαστεί να αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιό τους, καθώς η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχεδιάζει να ενοποιήσει τους κεφαλαιακούς κανόνες και για τις 19 χώρες – μέλη, δήλωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (Single Supervisory Mechanism, SSM) Ντανιέλ Νουί σε συνέντευξή της στους Financial Times. 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο τραπεζίτη, στις τράπεζες που θα χρειασθεί να αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιό τους περιλαμβάνονται οι ελληνικές τράπεζες, όπως και οι ισπανικές και ιταλικές τράπεζες. “Στην κορυφή της ατζέντας του SSM είναι η τυποποίηση των εθνικών διακριτικών )(νομοθεσιών για το μετοχικό κεφάλαιο)”, δήλωσε ο τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι “υπα΄ρχουν ερωτηματικά για την ποιότητα του κεφαλαίου των ισπανικών τραπεζών, καθώς και των ελληνικών και ιταλικών τραπεζών”. 

Η Νουί δήλωσε στους FT ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν περισσότερα και καλύτερης ποιότητας κεφάλαια ως αποτέλσμα της νέας πολιτικής του SSM να εναρμονίσει τους περισσότερους από 150 διαφορετικούς εθνικούς κεφαλαιακούς κανόνες. Νέα νομοθεσία από τις Βρυξέλλες πιθανόν να χρειασθεί, πρόσθεσε. 

“Ορισμένες τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια. Δεν πρόκειται τόσο για το ύψος των κεφαλαίων, αλλά για τον ορισμό του μετοχικού κεφαλαίου”, δήλωσε η Νουί. 

“Some banks still have to get more capital,” Ms Nouy, a former French central banker appointed last year to head the European Central Bank’s Single Supervisory Mechanism, said in an interview on Tuesday.

Οι ελληνικές τράπεζες ενισχύθηκαν πέρυσι από μία νομοθετική αλαλγή, που τις επέτρεψε να υπολογίζουν 13 δισ. ευρώ από αναβαλλόμενο φόρο στο εποπτικό κεφάλαιό τους, ακολουθώντας αντίστοιχες κινήσεις που έκαναν οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι.

Ο SSM, όμως, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν θεωρεί τα κεφάλαια αυτά ως “υψηλής ποιότητας”, καθώς βασίζονται στην ικανότητα των χωρών να πληρώσουν τον αναβαλλόμενο φόρο, εάν καταρρεύσουν οι τράπεζες. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.